суботу, 7 лютого 2015 р.

У Львівському музеї історії релігії триває виставка Богородичних ікон

Львівський музей історії релігії цими днями презентує виставку «Мати милосердя» і присвячується вона матерям захисників України – розповіли у музеї історії релігії.
Знимка музею історії релігії


На виставці представлено понад 40 Богородичних ікон XVI–XХ століть. Це найпоширеніші та найулюбленіші іконописні образи в Україні. Тут є ікони Божої Матері трьох основних типів – «Провідниця» (Одигітрія), «Умиління» (Елеуса), «Молитвениця» (Оранта, Знамення, Велика Панагія). Є й інші типи зображень.
Богоматір на іконах сумує, але сум той різний: то скорботний, то світлий, проте завжди притаманний душевній ясності, мудрості і великій духовній силі. На деяких іконах Богородиця вказує на Христа, на інших - ніжно пригортає Сина до себе або легко підтримує Його — Вона завжди сповнена благодаті, поклоняється своєму Дитяті і покірливо схиляється перед неминучістю жертви.
Виставку підготовлено спільно з Музеєм сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ імені отця Антона Петрушевича. Це вже шоста спільна виставка, створена в рамках циклу «Різдвяні зустрічі».
Виставка працюватиме до 15 лютого 2015 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар