середу, 18 лютого 2015 р.

У галицькому Червонограді виставка галлійської готики

Протягом лютого в Червонограді, в Палаці Потоцьких, поціновувачі мистецтва можуть оглянути різноманітні пам’ятки готичного стилю архітектури Франції, дивовижних і унікальних водночас, починаючи з невеличких капличок і закінчуючи величними соборами. Усього представлено 56 фоторобіт. Тут і фрагменти фігур кафедральних соборів Нотр-Дам у Реймсі (тимпан зі сценами мучеництва св. Нікасія, хрещення Хлодвіга, чудес св. Ремігія, історії Йова; фігури св. Діонісія і ангелів у північному отворі північного порталу; Благовіщення в південному отворі центрального порталу) та Шартрі (Христос на троні в центральному тимпані королівського порталу; сцена Коронації Марії; тимпан зі сценою Страшного суду), і інші цікаві фрагменти архітектурних споруд – про це мені розповіли у Львівському музеї історії релігії.
Знимка http://www.museum.lviv.ua/

Всіх їх демонструють у рамках виставки «Gallia gothica (Готика Галлії). Фрагменти», яка стала можливою завдяки співпраці Львівського музею історії релігії та Музею становлення Польської держави в Гнєзні (Польща). 
«Для нас, галичан, виставка «Gallia gothica (Готика Галлії). Фрагменти» є цікавою та пізнавальною, – розповідає завідувачка Червоноградської філії ЛМІР Галина Гриник. – Беручи початок в середині XII ст. у північних та центральних областях Франції, готика отримала загальноєвропейське поширення. Вона пройшла ряд самостійних етапів еволюції та національних версій і навіть утвердилася на наших українських землях. Яскравими зразками цього стилю є келії монастиря домініканців у Львові, костели у Дрогобичі та Стрию. Одним з останніх зведено у 1538 року готичний костел Св. Миколая у Куликові». Виставка працюватиме до кінця лютого 2015 року.Червоноградський Палац Потоцьких є філією Львівського музею історії релігії.

Немає коментарів:

Дописати коментар