вівторок, 3 лютого 2015 р.

В Інтернеті з’явиться дейзі-бібліотека для незрячих

Зробити художню та навчальну літературу доступною для людей з вадами зору має на меті проект, над яким почала працювати Українська спілка інвалідів спільно із Шведським інститутом. Для цього зараз майже 20 незрячих з різних міст України пройшли навчання у Львові у ході якого навчились створювати книги у форматі Дейзі – про це розповіла голова Української спілки інвалідів (УСІ) Оксана Потимко. Окрім того 10 незрячих згодом пройшли додатковий курс навчання у Швеції. Особливість формату Дейзі полягає у тому, що він дозволяє створювати книги із чіткою структурою та навігацією, що дозволяє за лічені секунди знаходити потрібно сторінку чи розділ книги. Оксана Потимко розповіла що перевага надаватиметься навчальній та художній літературі.
Знимка loda.gov.ua

Для початку вони розшукали всі аудіокниги, які є в інтернеті, бібліотеках, вдома українською мовою та пере форматували їх у дейзі формат. Таких виявилось близько 800, а вже до кінця цього року  вони планують викласти в інтернет близько 2000 книг. Для того, щоб їх начитати залучили бібліотекарів, журналістів, студентів акторських факультетів а також 12 переселенців із східних областей.

Також у Львівському театрі імені Марії Заньковецької одна з вистав – «Сватання на Гончарівці» йде з аудіо коментарем. Оксана Потимко розповіла, що вони заручились підтримкою обласної влади і вже 9 лютого розпочнуть навчання для акторів усіх театрів Львівщини аби навчити їх робити аудіо коментар адаптувавши таким чином вистави для незрячих. 

Немає коментарів:

Дописати коментар