понеділок, 2 лютого 2015 р.

Цього року на Личакові за польські гроші знову реставруватимуть особливо цінні надгробки

8 надгробків та усипальниць буде реставровано цього року на Личаківському цвинтарі у рамках українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини». Всі роботи фінансуються Міністерством культури та національної спадщини Польщі, роботи триватимуть з травня до осені 2015 року, а працюватимуть над їх порятунком українські та польські фахівці – про це розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко – переповіли мені у прес-службі Львівського магістрату.
Знимка: www.stfeder.com

Цього року заплановано реставрувати такі об’єкти: надгробки Гонорати Божецької, Юзефа Чуловського, усипальницю Івана Франка та продовжити роботи з реставрації родинного склепу Северина Гощинського. Також планується відреставрувати надгробки Францішка Яворського, Станіслава Кемпінського, надгробок Артура Міліковського  та надгробок родини Скрипців.
Українсько-польська програма реставрації пам’яток Личаківського цвинтаря триває з 2008 року, щороку таким чином реставрують 5-6 надгробків.
Минулого року у музеї за благодійні кошти відреставрували надгробок вчителя Івана Франка Олексія Торонського, громадського діяча кін ХІХ – поч. ХХ століття Григорія Врецьона, було відреставровано центральну браму цвинтаря, на що було витрачено 112 тис. грн. Загалом протягом року музей за власний кошт реставрує 4-5 загублених надгробків, ще стільки ж – за кошти благодійників – про це раніше розповів http://portal.lviv.ua/ директор музею-заповідника Михайло Нагай. 
Про легенди Личаківського цвинтаря див. також: http://lvivreport.blogspot.com/2014/09/blog-post_25.html

Немає коментарів:

Дописати коментар