понеділок, 27 квітня 2015 р.

У Львові пройдуть Дні хорватської культури + програма

Впродовж трьох днів, з 1 до 3 травня, у Львові проходитиме фестиваль  «Meditarraneo. Дні Хорватської культури», що познайомить львів’ян і гостей міста з мистецтвом, культурою, національною кухнею, музикою, кіно та туристичним потенціалом Хорватії – розповіли мені у прес-службі Львівського магістрату.

До участі у фестивалі запрошено близько 30 хорватських митців – серед яких художники, кухарі, письменники та гурт «Tovarećа mužikа», а також 3 ансамблі ЛНУ ім. Івана Франка.
Урочисте відкриття відбудеться 1 травня о 19:00 год на майданчику Музею ідей.
Щодня з 16:00 год хорватські кухарі готуватимуть національні страви Далмації за традиційним способом «з пеки». Також будуть представлені традиційні напої Хорватії.
В галереї Музею ідей 1 травня відкриється одразу 3 виставки – скульптури з оливкового дерева Вінка Каймака, фотографії Задарської жупанії (група фотографів)  та графіка Маріани Якеліч.
Родзинкою програми, за словами організаторів, будуть виступи гурту «Tovarećа mužikа» – хлопці з острова Дугі оток в народних строях з 1 до 3 травня рушатимуть у місто, сурмлячи у ріг вола, акомпануючи собі старими прасками, наповненими металом. Острів’яни здавна використовували ріг вола у своєму побуті, зокрема, як засіб зв’язку на морі, а також вірили, що такі звуки оберігають їх від нещастя. Ці давні традиції гурт відроджує ще з 1959 року.
Деталі: www.tovareca-muzika.hr, https://www.youtube.com/watch?v=5rLsKbOcGuU, https://www.youtube.com/watch?v=EL6283zPxpE.
Окрім мистецтва, кухні, музики гості фестивалю зможуть познайомитися з туристичним потенціалом Задарського регіону, який представлять туроператори Задарської жупанії на майданчику Музею, а також переглянути документальні фільми про Далмацію, зокрема про селище Салі, звідки походить гурт «Tovarećа mužikа».

Програма фестивалю Meditarraneo. Дні хорватської культури.

1-3 травня, Львів


П’ятниця, 1 травня. Музей ідей. Літній майданчик (вул Валова, 18А)

16:00  Приготування національних страв Далмації. Туристичний ярмарок.
19:00  Урочисте відкриття фестивалю. Відкриття виставки в галереї Музею: Вінко Каймак, скульптури з оливкового дерева,  Фотомонографії Задарської жупанії, Маріяна Якеліч  “ZD postcards LTD”.
19:00 –20:00 Виступ Гурту “Tovarećа mužikа”.  Музей ідей - пл. Ринок

Субота, 2 травня. Музей ідей. Літній майданчик

16:00 Хорватська кухня. Страви з пеки
16:00 Туристичний ярмарок.
19:00  Документальний фільм “І були Салі на Довгому острові у Хорватії…”

Гурт “Tovarećа mužikа”
Шевченківський гай, вул. Валова  - пл. Ринок – площа перед Оперним театром.

Неділя, 3 травня. Музей ідей. Літній майданчик

16:00 Хорватська кухня. Туристичний ярмарок. Показ документальних фільмів.
19:00 Вечір хорватської пісні. Хорватські народні пісні у виконанні народної чоловічої хорової капели “Прометей”, народної капели бандуристок “Зоряниця”, хору народного ансамблю пісні і танцю “Черемош”,  Мірко Семіялач (гітара).

Гурт “Tovarećа mužikа”
вул. Валова  - пл. Ринок – площа перед Оперним театром.

Вхід на усі заходи вільний.

Немає коментарів:

Дописати коментар