неділя, 26 квітня 2015 р.

Львовознавець Юрко Охріменко почав готувати для військових

Відомий львовзнавець Юрко Охріменко захопився кулінарією, нещодавно він разом із своїм сином Леонідом розробив рецепт виготовлення сухпайка, який може придатись нашим військовим. Цим рецептом Юрко Охріменко готовий поділитись з усіма зацікавленими, тому надіслав мені для публікації рецепт. Каже, що це допоможе здешевити виготовлення сухпайків не погіршивши їх харчових властивостей.
Знимка www.volynpost.com

«У військовий час життя примушує раціональніше використовувати наявні ресурси. Це стосується і м'яса. Кілограм свинини коштує приблизно 70 гривень. А кілограм свинячого серця близько 40 гривень, бо вважається лівером. Але насправді серце складається із повноцінних білків, майже без жиру. У монголів серце подавали на учтах найшанованішим гостям. Щоправда, через відсутність жиру серце під час приготування робиться твердішим, ніж м'ясо. Але цьому можна зарадити. Пропонуємо свій рецепт. Серце свині, чи волове, звісна річ, Промиваємо. Кришимо сало кубиками зі стороною біля 5 мм. Додаємо до нього сіль та спеції за смаком. Салом набиваємо лівий шлуночок серця. Мітральний клапан не випустить його назовню. Тушкуємо 20-30 хвилин. Тоді серце розрізаємо. Сало при цьому випадає і його досмажуємо, аби утворилися шкварки. Весь процес займає 30-40 хвилин. Раджу спробувати. Дуже смачно. Дуже смачне також сушене серце. Його готують таким чином. Жир з поверхні зрізають. Серце нарізають пластівцями і маринують у суміші солі, перцю чорного та червоного, дрібки паприки та коріандру. з додаванням невеликої кількості оцту 2 доби у холодильнику. Потім висушують. Сушити бажано при температурі 70 градусів, але можна й у духовці при відкритих дверцях. Вага серця зменшується приблизно у 5 разів. Таким чином, з одного серця виходить 70 грамів сублімату. Можна з'їсти його і так. А можна додати до сухого борщу, що його винайшли наші волонтери. Сушене серце, думаю, знадобиться українським бійцям у якості НЗ, бо легке і портативне. Потреба — мати винахідливості. Як казали на Майдані “Ми страшні своїми імпровізаціями”. Але страшні для ворогів. А друзям — милі.»