середу, 1 квітня 2015 р.

Птахи повернулись за графіком – сьогодні відзначаємо міжнародний день птахів

Негода, що останніми днями лютувала в Україні, зокрема на Львівщині, не стала перешкодою для повернення з вирію птахів – більшість з них уже повернулись у рідні краї точно за встановленим віками і тисячоліттями графіком, Зокрема, вже зараз в полях можна бачити десятки лелек, які, втім, ще не займають своїх гнізд – про це мені розповів голова Західноукраїнського орнітологічного товариства Андрій Бокотей. За його словами, зараз цілком достатньо комах і земноводних, аби птахи могли набратись сил після тривалого перельоту. Більша частина птахів повертаються на Львівщину до 1 квітня, лише деякі види пізніше, аж до початку травня. Можливо, саме тому 2 квітня -- Міжнародний день птахів.
Знимка відділу корпоративних зв'язків ПАТ Львівобленерго
Орнітолог також зазначив, що на Львівщині немає видів птахів, які зникають, хоча чисельність окремих червонокнижних видів у межах області незначна. Передусім це стосується великих хижих птахів. Зокрема, у Карпатах на Львівщиніє лише до 10 гніздових пар беркута, а на Розточчі та Поліссі є невелика популяція орлана білохвостого.
Андрій Бокотей розповів, що чисельність окремих видів дещо скорочується, інших збільшується, до останніх, зокрема, належать чорні та білі лелеки. Зокрема, цього року львівські енергетики встановили на електроопорах 120 основ для лелечих гнізд, а загалом із 2005 року їх встановлено 1135, завдяки чому популяція цього красивого птаха на Львівщині зростає.

Немає коментарів:

Дописати коментар