вівторок, 7 квітня 2015 р.

На «Світочі» у цукерках шукають метал

7 квітня, у Всесвітній день охорони здоров’я, кондитерська фабрика «Світоч» відчинила двері для журналістів, аби показати, як на цьому підприємстві контролюють якість продукції. Того дня на численних конвейєрах найстарішої української кондитерської фабрики України, окрім шоколадних плиток, робили два найпопулярніші світочівські продукти – цукерки «Зоряне сяйво» та вафлі «Артек». Ласощі, які багатьом нагадують про неповторний дитячий табір у Криму, виготовляють майже всі кондитерські фабрики України, однак половину цих солодощів виробляють саме у Львові. 
Знимка www.nestle.ua

Перед тим, як переступити поріг виробничих цехів, для журналістів провели інструктаж з техніки безпеки, який регламентував усі моменти нашого пересування територією підприємства, включно до того, що, йдучи по сходах, потрібно триматися за поручні. Це правило на «Nestle», материнській компанії «Світоча», запровадили після того, як працівник одного зі швейцарських підприємств упав на сходах і зламав руку. Воно стало обов’язковим для всіх – від прибиральниці до генеральних директорів. А щоб працівники не забували про це, на поручні наклеїли спеціальні наліпки. Окрім того, журналістів одягнули в білі халати, видали шапочки та бахили, а також заборонили брати з собою в цех усілякі коштовності, телефони. Дівчата і жінки, які користуються косметикою, мали одягнути рукавички, всі інші – вимити руки. Таких правил тут дотримуються всі. 
Вже на дільницях можна було бачити, як шоколадна маса перетворюється на цукерки та шоколад, а тісто – на вафлі. Втім у більшу частину технологічного процесу людина не втручається – всюди працює автоматика і ручна робота необхідна лише на завершальному етапі, коли готову продукцію слід скласти у картонні коробки. Водночас на цьому етапі відбувається і відбракування продукції, яку складають в окремі коробки. Директор з корпоративних питань Nestle в Україні Геннадій Радченко наголосив, що на підприємстві дбають насамперед про якість продукції, тому що йдеться про безпеку та здоров’я споживачів. Тут контролюють якість не так кінцевого продукту, як технологічних процесів, адже саме це дозволяє виготовляти ласощі, які не завдають шкоди споживачам.
На підприємстві також запевнили, як продукція «Світоча» не містить ніяких шкідливих речовин. На кожному конвейєрі постійно працюють металошукачі, які реагують на шматочки металу розміром від 1,8 мм. Що дві години металошукач перевіряють, і якщо він не реагує на тестовий зразок металу, який заховано у спеціальну пластину, то зупиняють весь конвейєр. Отож на «Світочі» кажуть, що у продукцію не може потрапити жоден сторонній предмет. 
Також Геннадій Радченко заявив, що йому нічого не відомо про факт отруєння ртуттю, яку начебто виявили в цукерці «Зоряне сяйво». Ніяких скарг на це на підприємство не надходило, санітарні лікарі не приходили, а система перевірки якості, яка діє на підприємстві, дозволяє уникнути будь-яких ексцесів.
Нагадаю, нещодавно у ЗМІ з’явилась інформація про те, що у Львові шпиталізували 42-річну жінку, що отруїлася світочівськими цукерками «Зоряне сяйво», в яких начебто були домішки ртуті. Про це повідомили «Українські новини». 

Немає коментарів:

Дописати коментар