суботу, 18 квітня 2015 р.

Швейк-визволитель

Бравий вояка Швейк таки мав безпосередній стосунок до Львова, оскільки у червні 1915 року брав участь у його визволенні від російських окупантів – про це нагадав шанувальник мого сайту Остап Козак доповнивши мій пост про велопробіг швейковими місцями (Див.: http://lvivreport.blogspot.com/2015/04/blog-post_40.html): 
«Дозвольте вставити ще свої 5 копійок. Швейк, як і його творець - Ярослав Гашек служили у 91-му піхотному полку (KuK Infanterieregiment 91), основу якого складали чехи. Цей полк брав участь у визволенні Львова в червні 1915 року. Штурмував Львів із боку Пустомити-Наварія. Багато полеглих чехів 91-го полку були поховані на військовому цвинтарі у с. Глинне (зараз у межах місті Пустомити). Припускаю, що зараз на цьому місці цивільний цвинтар по дорозі із Наварії до Пустомит. До речі, на цьому цвинтарі були поховані і воїни УГА.»

Із 23 квітня до 3 травня під туристичним гаслом "Львівщина: дивовижні відкриття" відбуватиметься перший етап Х Міжнародного Швейківського фестивалю "Великі Швейківські маневри". Захід організують з нагоди 100-річчя походу героя роману Ярослава Гашека в Галичину на Першу Світову війну 
До речі, про російську окупацію Львова у 1915 році – про це я планую докладніше розповісти у кількох своїх наступних постах, перший з яких планую опублікувати 18 квітня у суботу, а останній – 9 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар