четвер, 23 квітня 2015 р.

Через малий прикордонний рух до великої Європи

Із 2008 року, коли частина території Львівщини увійшла до зони дії Угоди про малий прикордонний рух, наших земляків не полишала ідея про розширення цієї зони з 30 км, як це є зараз, до 50-ти. Адже зараз відвідати Польщу за спрощеною процедурою може майже 300 тисяч жителів Львівщини, натомість у разі розширення це число зросло б одразу до мільйона. Про це в інтерв’ю «Другому телеканалу» розповів депутат Львівської обласної ради 5-го скликання, голова ГО «Час справедливості» Богдан Кук.
Знимка vgolos.com.ua


Про те, як змінилося життя прикордонних територій України за  час дії Угоди про малий прикордонний рух
Ще у 2007 -- 2008 роках чимало депутатів Львівської обласної ради розуміли, що прикордонний рух на Львівщині визначатиме соціально-економічний розвиток регіону. Адже протягом 24 років існування незалежної України для вирішення проблем прикордонних регіонів мало що зроблено. Зокрема, не збудовано нових заводів, щоб вирішити проблему зайнятості. Саме тому запровадження малого прикордонного руху стало базою для наповнення сімейних бюджетів. Жителі прикордоння мають можливість виїжджати за кордон і там заробляти гроші. Із 2008 року, коли почала діяти угода, до сьогодні видано понад 300 000 дозволів на виїзд у Польщу в рамках малого прикордонного руху.
Вигоди від цього взаємні. Наприклад, польській стороні  це вигідно, тому що наші люди їдуть до них і закуповують товари. Своєю чергою, це дало можливість нашим гуртівням, які розташовані в 30-кілометровій зоні, реагувати на різкі коливання курсу євро та долара щодо гривні.
Зауважу, що завдяки малому прикордонному руху найбільше переваг отримали жителі прикордоння, адже тепер вони мають високий рівень соціального захисту, матеріального забезпечення, можливість інтегруватися в євроспільноту. Умови малого прикордонного руху дозволяють їм, наприклад, до двох місяців поспіль перебувати на прикордонній території Польщі, а цього достатньо, щоб влаштуватись на сезонну роботу.

Про те, чи є попит на наші товари у поляків
Є окремі товари, до яких виявляють інтерес поляки, коли їдуть сюди «на закупи». Або ж українці везуть ці товари в Польщу. Традиційно це -- алкоголь та цигарки. Якщо їх везуть у невеликій кількості, то це не вважають контрабандою. Зараз поляки почали закуповувати продукти харчування, адже в Європейському Союзі вони коштують значно дорожче. Зауважу, що ще рік тому ситуація була дзеркальною – продукти везли до нас, а нині через різке подорожчання євро щодо гривні напрямок руху змінився на 180 градусів. Саме це дало можливість нашим сільськогосподарським виробникам розпочати експорт продуктів харчування та сільськогосподарської сировини, передусім сої, рапсу, кукурудзи та пшениці. Створено дуже багато українсько-польських сільськогосподарських підприємств. Крім того, Україна -- один із найбільших експортерів рапсу та сої до Польщі, що позитивно впливає на економіку цієї країни.  Цей товар перевозять саме через Львівщину.

Про те, які проблеми виникають у малому прикордонному русі
Власне, основна проблема, яка залишається з 2008 року, коли започатковано малий прикордонний рух, це розширення дії угоди з 30-кілометрової зони до 50-кілометрової. Просто, коли підписували цей документ, у ЄС діяло обмеження, яке не дозволяло зробити її ширшою, але відтоді багато що змінилось.

Немає коментарів:

Дописати коментар