пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Львів поринув у писанковий вир

Попри сьогоднішнє повернення зими, Львів таки поринув у передвеликодній вир – містяни уже розписують писанки, а на площі Музейній сьогодні стартував V Фестиваль писанок, який триватиме до 19 квітня. Тут сьогодні презентували понад пятдесят півметрових авторських писанок. Родзинкою Галереї стала триметрова писанка з елементами художнього ткацтва та дерев’яними деталями. До створення рекордної фестивальної писанки долучиться Львівська дитяча школа народних мистецтв під керівництвом митця Лілеї Квасниці та відомий художник Уляна Нищук-Борисяк. Про це мені розповіли у компанії Дік-Арт, яка є організатором фестивалю.

Знимка kultra.org

Поряд із експозицією діятиме і великодня арт-майстерня, де усі охочі, дорослі і діти, зможуть взяти  участь у майстер-класах зі створення свічок-писанок, весняних пташок та інших великодніх символів.
Також до розписування півметрових писанок долучились переселенці зі Сходу та Криму. Митці зобразили на своїй писанці «Тюльпан Миру». В основі писанки -- зображення чорного тюльпана, яка тягнеться до мирного неба. Червоний колір символізує пролиту кров за свободу і гідність кожного, хто прагне жити в єдиній країні – Україні. Золоті візерунки символізують сонце, зігрівають надією, що пітьму вдасться подолати.
Однак площа Музейна – не єдине місце, де цими днями у Львові можна буде навчитись розписувати писанки. Зокрема, у неділю, 5 березня, Художньо-меморіальний музей Леопольда Левицького, що на вулиці К. Устияновича, 10/1 (біля собору Святого Юра), запрошує на великодні майстер-класи із виготовлення писанок різними техніками. У Музеї писанки вчитимуть вправлятися у кількох техніках: аплікації на яйці, квілінгу та писанки зі стрічок. Однак для участі у цьому майстер-класі потрібно попередньо зареєструватись.
Ще один майстер-клас з виготовлення писанок цими вихідними відбуватиметься у Парку культури та відпочинку,  де працюватимуть мисткині Юлія Степанюк та Олеся Марчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар