середу, 15 квітня 2015 р.

Поляки повернуть у Тартаків старовинне розпяття

У неділю, 19 квітня 2015 року об. 12.00 год. у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці у с. Тартаків, Сокальського р-ну Львівської обл. відбудеться унікальна подія – урочисте повернення до церкви Розп’яття, яке у 1898 році вдячні прихожани подарували о. Омеляну Левицькому, за душпастирства якого в 1875 році побудовано церкву – про це розповіли мені у генеральному консульстві РП у Львові.
Знимка Генерального консульства РП

Ця шляхетна ініціатива повернення Розп’яття до храму належить громадянину Республіки Польща, колишньому польському дипломату - послу, нащадку відомого в Україні та Польщі аристократичного роду –Станіславу Чарториському, який є власником цієї виняткової історичної пам’ятки. Коли Станіслав Чарториський прочитав напис на пам’ятці, який говорить, що предмет належав саме о. Омеляну Левицькому, вирішив повернути реліквію в Україну - прихожанам с. Тартаків, для яких він стане важливою історичною та релігійною пам’яткою.
Ідею Станіслава Чарториського охоче підтримало Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові, яке звернулося з пропозицією проведення урочистого заходу до Його Високопреосвященства Владики Михаїла Колтуна, Правлячого Архиєрея Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ. Звичайно, владика радо відгукнувся на пропозицію польської сторони.
Урочиста літургія, під час якої буде передано Розп’яття, за участю доброчинця Станіслава Чарториського,представників Генерального Консульства РП у Львові, духовенства Української Греко-Католицької Церкви та Української Римо-Католицької Церкви, представників місцевої влади, а також місцевих української та польської громад відбудеться у неділю 19 квітня 2015 року об. 12.00 год. в Храмі Різдва Пресвятої Богородиці у с. Тартаків.
Станіслав Ян Анджей Чарториський (нар. 8 червня 1939 р у маєтку Конажево біля м. Познань) – польський дипломат. Станіслав Чарториський є нащадком видатного князівського роду, син Романа Яцека (останнього власника маєтко Конажево) та Терези Замойської. У 1958-1963 рр. навчався на Юридичному факультеті Познанського університету, магістр права. У 1980-1990 рр. діяч Незалежної профспілки «Солідарність», зокрема її комітету, що гуртував тодішніх приватних хліборобів (фермерів). Водночас діяв також у Комітеті допомоги зневоленим особам, створеним найвищим ієрархом Римо-католицької церкви в Польщі – Примасом Польщі. Станіслав Чарториський був співорганізатором допомоги особам арештованим під час воєнного стану в Польщі. У 1990-1996 рр. радник-міністр Посольства Республіки Польща в Голландії. З 1996 по 2001 рік був Послом РП у Норвегії. З 2001 р. працював в Міністерстві закордонних справ, зараз перебуває на пенсії. З 2013 р. співвласник родового маєтку Конажево біля м. Познань, який після війни було націоналізовано комуністами. У 2006 році був співзасновником Товариства нащадків послів Великого Сейму, що об’єднує осіб предки яких засідали в Парламенті (Сеймі) Речі Посполитої Обох Народів 1788-1792 рр. Цей парламенті прославився зокрема прийняттям Конституції Речі Посполитої 1791 року, другого основного закону в світі. Станіслав Чарториський є батьком польської акторки Анни Чарториської.

Немає коментарів:

Дописати коментар