неділю, 19 квітня 2015 р.

Як Швейк опинився біля «Віденської кав’ярні»

Бравий вояка Швейк таки є популярним героєм серед галичан – Юрій Ямаш продовжив тему пригод чеха зауваживши, що «підрозділ де служив Швейк був дислокований в селі Жовтанці Кам’янка-Бузького району. У Львові він міг бути тільки на вокзалі».
Знимка: uk.wikipedia.org

Мої друзі-швейкознавці припускають, що у Львові Швейк перебував максимум півгодини – поки його потяг стояв на пероні львівського двірця. Втім за цей час він міг скуштувати пива. Власне тому спочатку була ідея встановити на першому пероні вокзалу пам’ятний знак Швейку, за виготовлення якого взявся скульптор Сергій Олешко. Однак тодішнє керівництво Львівської залізниці не дозволило це зробити. Втім ідею оцінили власники «Віденської кав’ярні», тож у підсумку один з найбільш впізнаваних пам’ятних знаків Львова встановили саме там. «Віденська кав’ярня» отримала чудову рекламу, адже Швейк з гальбою пива тепер є у кожному сучасному путівнику по Львову.
Розмова про Швейка розпочалась з поста про велопробіг швейковими місцями (див.: http://lvivreport.blogspot.com/2015/04/blog-post_40.html): Із 23 квітня до 3 травня під туристичним гаслом "Львівщина: дивовижні відкриття" відбуватиметься перший етап Х Міжнародного Швейківського фестивалю "Великі Швейківські маневри". Захід організують з нагоди 100-річчя походу героя роману Ярослава Гашека в Галичину на Першу Світову війну.

Немає коментарів:

Дописати коментар