вівторок, 6 січня 2015 р.

Невмирущість традиції – у Львові знову встановили дідуха

Ця церемонія повторюєтюся з року в рік – усталений сценарій, учасники, навіть маршрут, однак щоразу вона є цікавою, безпосередньою – 6 січня на львівській площі Яворського встановили дідуха – головний символ різдвяних свят. Урочиста колона з майже незмінними учасниками – дітками із дитячої студії «Джерельце», муніципального хору «Гомін», міського голови Львова Андрія Садового, як тільки трубачі о 12 годині з вікна магістрату виконали «Мелодію міста», вирушили через площі Ринок та Катедральну на невеличку площу Яворського. Там заздалегідь було встановлено триметрового дідуха – головного символа різдвяних свят.
Знимка агенції zaxid.net

Власне у цій незмінності напевне і є основний сенс поняття традиція – коли з року в рік, міняються лише деталі – спочатку дідуха встановлювали на площі Марійській, згодом перед Львівською оперою, і ось уже кілька років поспіль на площі Яворського. Поруч – гарнізонний храм Петра і Павла, який останнім часом почав відігравати помітну роль у духовному житті міста.
Дітлашня із «Джерельця» заколядувала і в нагороду за це отримала коляду – пампухи, якими їх пригостили організатори ще одного популярного львівського «Свята Пампуха», яке стартує завтра, 7 січня. І дарма, що традиція встановлювати дідуха тягнеться ще з поганських часів – її колись вигадали наші предки – хлібороби, для яких ці січневі дні були періодом вакацій від важкої селянської праці. Згодом церква пристосувала цей звичай до потреб християнства, втім сільський уклад свята від того не змінився. І ось тепер воно переживає ще одну трансформацію, пристосовуючись до життя у великому місті. Але напевне у цьому і є сила традиції, коли незмінною залишається суть, ну а одежа – поступово міняється.

Немає коментарів:

Дописати коментар