Кілька десятків дітей вимушених переселенців
прийшли в один із львівських ресторанів на незвичний майстер-клас – найвідоміші
львівські кухарі вчили їх основ кулінарної майстерності, а заодно і українських
різдвяних звичаїв – готувати страви, які прийнято їсти на Різдво а також на
щедрий вечір. За словами ініціатора майстер-класу Івана Янчишина у такий
спосіб вони хочуть передати українські
звичаї дітям, передусім йдеться про їх кулінарну складову, ну а як тему для
першого майстер-класу вони обрали традиційні різдвяні страви – кутю та вушка,
які є складовою частиною пісного борщу. Отож шеф-кухарі кількох відомих
львівських ресторанів вчили підлітків терти мак у макітрі, а також робити
заготовки із тіста та ліпити вушка вкладаючи туди начинку із білих грибів.
Знимка like.te.ua |
Звісно, при цьому кухарі розповідали історію
традиційних страв, і їх рецепти. Наприклад шеф-кухар Євген Сушко розповів про
те, як колись робили кутю: «Пшоно господині на ніч промивали і замочували у
холодній або теплій воді, на наступний день пропарювали, окремо в ступці товкли
мак, брали мед його розводили з теплою водою та заправляли маком. Цю суміш з’єднували з вареним пшоном, добавляли родзинки, чи сушені яблука, грушки, додавали горіхи – волоські або ліщину, і до смаку підправляли медом, вона
настоювалась годину і це подавали до столу.
Юля, яка переїхала до Львова із Краматорська
пришла на майстер-клас із донькою. І поки дівчинка вчилась терти мак та ліпити
вареники розповіла свої враження від куті, адже у них її готують за зовсім
іншим рецептом, переважно з рисом та сиропом, тож львівська кутя їй видалась незвичною:
як каша.
Втім самі шефі-кухарі кажуть, що вони так само
готові вчитись у переселенців нових кулінарних рецептів та страв, найцікавіше
їм почути про страви кримсько-татарської кухні.
Звісно, дітям дозволили виконувати лише найпростіші завдання, адже сам
борщ кухарі приготували заздалегідь, однак по завершенню майстер-класу діти із
смаком його з’їли. Як і запашні пампухи – теж зроблені заздалегідь кухарями.
Немає коментарів:
Дописати коментар