суботу, 17 січня 2015 р.

Львівські шеф-кухарі вчать дітей переселенців ліпити вареники та готувати кутю

Кілька десятків дітей вимушених переселенців прийшли в один із львівських ресторанів на незвичний майстер-клас – найвідоміші львівські кухарі вчили їх основ кулінарної майстерності, а заодно і українських різдвяних звичаїв – готувати страви, які прийнято їсти на Різдво а також на щедрий вечір. За словами ініціатора майстер-класу Івана Янчишина у такий спосіб  вони хочуть передати українські звичаї дітям, передусім йдеться про їх кулінарну складову, ну а як тему для першого майстер-класу вони обрали традиційні різдвяні страви – кутю та вушка, які є складовою частиною пісного борщу. Отож шеф-кухарі кількох відомих львівських ресторанів вчили підлітків терти мак у макітрі, а також робити заготовки із тіста та ліпити вушка вкладаючи туди начинку із білих грибів.
Знимка like.te.ua

Звісно, при цьому кухарі розповідали історію традиційних страв, і їх рецепти. Наприклад шеф-кухар Євген Сушко розповів про те, як колись робили кутю: «Пшоно господині на ніч промивали і замочували у холодній або теплій воді, на наступний день пропарювали, окремо в ступці товкли мак, брали мед його розводили з теплою водою та заправляли маком. Цю суміш з’єднували з вареним пшоном, добавляли родзинки, чи сушені яблука, грушки, додавали горіхи – волоські або ліщину, і до смаку підправляли медом, вона настоювалась годину і це подавали до столу.
Юля, яка переїхала до Львова із Краматорська пришла на майстер-клас із донькою. І поки дівчинка вчилась терти мак та ліпити вареники розповіла свої враження від куті, адже у них її готують за зовсім іншим рецептом, переважно з рисом та сиропом, тож львівська кутя їй видалась незвичною: як каша.
Втім самі шефі-кухарі кажуть, що вони так само готові вчитись у переселенців нових кулінарних рецептів та страв, найцікавіше їм почути про страви кримсько-татарської кухні.
Звісно, дітям дозволили виконувати лише найпростіші завдання, адже сам борщ кухарі приготували заздалегідь, однак по завершенню майстер-класу діти із смаком його з’їли. Як і запашні пампухи – теж зроблені заздалегідь кухарями.

Немає коментарів:

Дописати коментар