середу, 7 січня 2015 р.

«Різдво у гаю» та пампухи – домашні свята для туристів

Упродовж п’яти днів у Львівському музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» триватиме друге міське свято «Різдво у гаю». Тут колядуватимуть, відбуватимуться численні майстер-класи народних мистецтв. Сьогодні у центрі Львова стартувало ще одне популярне дійство -- Свято пампуха, яке відбувається уже восьмий рік поспіль. Головна його принада – можливість продегустувати розмаїті смаколики, які зазвичай подають до різдвяного столу. А головним серед н
Знимка lviv.vgorode.ua
их є, звісно, популярний кондитерський виріб -- пампух з різними начинками: маком, варенням, сиром і всім, на що вистачить фантазії та досвіду досвідченим галицьким господиням.

Втім організатор обох свят, львівський шоумен Андрій Сидор каже, що вони між собою не конкурують, навпаки, додають одне одному родзинки. Річ у тім, що останніми роками у Львові настільки побільшало туристів, що у святкові дні у центрі міста виникає надмірна тиснява, тож з’явилася потреба запропонувати львів’янам та гостям міста ще один майданчик для святкувань у стилі етно. Природно, що таким майданчиком став музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай».
Отож цими днями на Кайзервальді панує святковий настрій. Тут можна відчути дух справжнього Різдва, яке колись відзначали у галицьких селах. Втім сільські асоціації переважно виникають у старших людей. Натомість у молоді, яка народилася в місті, асоціації цілком урбаністичні – коляда та вертеп таки пристосувались до життя у великому місті. Чимало колядницьких ватаг збираються у Львові багато років поспіль, об’єднуючи друзів дитинства або однокурсників. Про одну з таких ватаг розповіла її учасниця Олена, яка колядує в костюмі ангела: «Ми товаришуємо з дитинства, отож уже понад 10 років збираємось, одягаємо костюми і йдемо колядувати. Втім тепер долучили до гурту своїх половинок, тож він значно збільшився»
Олена за фахом психолог, також грає на фортепіано. Оскільки ж цей інструмент для колядницької ватаги не підходить, то з собою взяла маленькі дзвіночки, якими й сповіщає про те, що вулицею йдуть колядники.
Втім у «Шевченківському гаю» виступатимуть і професійні музиканти, як-от Соломія Чубай із гуртом «Джалапіта», Оксана Муха. Також окремі програми будуть у кожній хаті, розташованій у музеї. Наприклад, у хаті, яку перевезли зі села Либохора, можна буде відвідати майстер-класи із плетіння дідухів та різдвяних павуків. У школі, яку перевезли зі села Бусовиська, працюватимуть різдвяна майстерня та майстер-класи зі створення ляльки-мотанки. У кожній автентичній будівлі, що є на території музею, відбуватимуться святкові заходи.
На жаль, чимало цих хат, господарських споруд, автентичних церков нині в аварійному стані, адже більшість із них зведено ще у ХІХ столітті, хоча на території музею є ще давніші об’єкти. Отож половину коштів, які виручать від продажу вхідних квитків, витратять на реставрацію музейних об’єктів.

Немає коментарів:

Дописати коментар