суботу, 6 грудня 2014 р.

Візитка Львова

Звісно, це поняття дуже умовне, історик його розглядатиме в координатах простору та часу – чергові археологічні розкопки, які провів Олег Осаульчук поблизу ринку «Добробут», підтвердили, що початки Львова слід шукати саме на цій території, яка розташована між Високим Замком та Полтвою. Однак для людини, яка приїхала до нашого міста, знайомство з ним починатиметься з точки, де вона вперше ступить на землю. Якщо літаком – то з нового терміналу та прилеглого до нього, ще не облаштованого майдану, якщо автобусом, то, найімовірніше, це буде вельми обшарпаний автовокзал на Стрийській або ж модерний Північний вокзал (Автостанція N2), якщо ровером чи автомобілем, то перше, що побачить людина – базар «Галицькі перехрестя». І все ж мандрівники найчастіше віддають перевагу потягу, отож, перейшовши через тунелі та зали очікування Головного залізничного двірця, вони опиняться на площі Двірцевій. Не помилюсь, якщо скажу, що вона є найбільшою площею Львова – для нашого міста взагалі характерні невеликі, тісні площі, як-от найменший майдан України – площа Вічева (див.http://lvivreport.blogspot.com/2014/11/blog-post_22.html).

Зрозуміло, що головною спорудою площі Двірцевої є залізничний вокзал, вийшовши з якого, неможливо обминути численних та настирних таксистів. Саме вони зустрічають усіх подорожніх, пропонуючи свої послуги. Подейкують, що їхні тарифи не відповідають якості, вони доволі жорстко віднаджують усіх потенційних конкурентів, але це вже, напевне, клопіт міліціонерів та міської влади, які за дивним збігом обставин про це нічого не знають.
Донецькі пішли, пальма залишилась



Власне, перший вартий уваги об’єкт розташовано зліва від головного входу. Це – знаменита пальма Мерцалова. Історія її вельми цікава, адже з’явилась вона у часи, коли керманичі Львівщини намагались встановити контакти з тодішніми очільниками Донеччини, головним з яких був тоді ще звичайний голова обласної державної адміністрації Віктор Янукович. «Донецькі» пальмою Мерцалова просто так не розкидаються, хоча її оригінал таки втратили – він зберігається в музеї гірничого інституту в Санкт-Петербурзі, копія -- у Донецьку та Москві, ну і, врешті, у Львові. Незважаючи на всі ідеологічні нашарування, направду цікава річ, яку 1895 року зі стальної рейки виготовив донецький коваль Олексій Мерцалов.
Легковики залишаються господарями Двірцевої


Попри обмежений простір і відносно невелику кількість об’єктів, Двірцева таки вражає захаращеністю та невпорядкованістю. Метушливість цієї площі, яка пов’язана з її транспортним призначенням, можна зрозуміти, однак тут є дещо інше – попри усі намагання міської влади впорядкувати рух та паркування автомобілів на площі, її успіхи виявились мінімальними – міські автобуси буквально протискуються між припаркованими автомобілями, яких тут кілька сотень одиниць. Однак найбільше пригнічує автостанція N8, з якої вирушають автобуси в Самбірському та Мостиському напрямках, а також на курорти області. Колись один із голів Львівщини, відвідавши цю автостанцію, назвав її справжнім свинюшником. Однак через деякий час чиновник позбувся посади, а його наступники до цього питання вже не повертались. Так само і міський голова Андрій Садовий пообіцяв перенести звідти автостанцію на околицю міста, залишивши тут автобуси курортних напрямків, однак таке враження, що хтось невидимо натиснув на ручне гальмо, яке не дозволило це зробити. Втім слід визнати, певні зміни за той час таки відбулись – з’явились лавочки для очікування автобуса, електронне табло, однак проблеми це не вирішило.


Натомість набагато краще виглядає тепер кінцева зупинка трамваїв -- робітники доволі жваво ремонтують круглий будинок у центрі розворотного кільця, викладають бруківкою навколишню територію. Раніше там містилася трамвайна диспетчерська, однак, що там буде тепер, робітники не кажуть. Будинок чи то викупили, чи взяли в оренду.

На цій хаотичній та метушливій площі є острівець спокою – чималенький сквер із численними лавками. Втім, можливо, дається взнаки холодна погода, він практично порожній. Зрештою, люди, які мандрують потягом, приїхавши до Львова, зазвичай у цьому скверику не затримуються навіть у теплу пору, швидко прямуючи через нього на зупинку міських автобусів. Власне, якщо говорити про останню, то готуючись до Євро-2012, у цій частині площі Двірцевої демонтували старі будівлі, тепер вона вражає пустотою – таких чималих відкритих просторів у Львові більше ніде не побачиш. Можливо, колись у Львові таки відбудеться енна Олімпіада, і з цієї нагоди тут з’явиться багаторівневий паркінг, а майдан безпосередньо перед головним двірцем стане показово вільним, і там з’явиться місце для паркування екіпажів. Адже Львів повинен зустрічати гостей красиво. 
Повези мене новенький трамвай



Задвірки вокзалу

Немає коментарів:

Дописати коментар