понеділок, 15 грудня 2014 р.

Олексій Бурнаєв відновив вежовий годинник на костелі у Мостиськах

Відомий львівський майстер вежових годинників Олексій Бурнаєв відновив годинник встановлений на костелі Матері Божої Неустанної Помочі у місті Мостиська. Про це він розповів особисто мені. За словами пана Олексія робота над цим замовленням розпочалась ще 1 травня цього року: «Це була моя давня мрія відремонтувати годинник у Мостиськах, однак ніяк не складалось. Врешті сюди на парафію прийшов новий ксьондз, який загорівся ідеєю відновити годинник». 


Однією з основних проблем, які виникли в ході роботи – падіння курсу гривні, тож хоча місцева римо-католицька громада тривалий час збирала кошти, однак у підсумку їх не вистачило, аби оплатити всі необхідні матеріали. Щоправда тепер на вежі костелу стоїть не оригінальний годинник, а його точна копія, він має автоматичний механізм та отримує сигнал точного часу за допомогою GPS-антени. Також він пристосований до наших реалій, а саме регулярних вимкнень електроенергії – достатньо щоб протягом дня лише 8 годин була електроенергія – годинник не зупинятиметься. Олексій Бурнаєв каже, що це дуже важливо, адже баштовий годинник, який бодай раз зупинився втрачає довіру мешканців міста.
Фото Олексія Бурнаєва

Також враховано що в приміщенні костелу знаходиться лікарня – саме тому він не відбиває години в ночі, та не відбиває чверті – щоб не дратувати хворих.

Щодо оригінального годинника, то у роки радянської влади його демонтували з костелу в Мостиськах та встановили у Самборі. І хоча людина, яка це зробила ще жива, переговори про те, щоб повернути годинник назад не дали результату. Протягом 40 років на вежі костелу у Мостиськах замість годинника стояв муляж, однак протягом цього часу його циферблат вицвів.

Фото Олексія Бурнаєва

Олексій Бурнаєв розповів що в його портфоліо це 58 баштовий годинник, втім зараз він не рахує «дрібних» робіт, як наприклад ремонт годинника у кабінеті Бориса Возницького. Тож годинниковий майстер каже, що ніяк не може довести число відремонтованих дзиґарів до 60.
Фото Олексія Бурнаєва


Фото Олексія Бурнаєва

Фото Олексія Бурнаєва

Фото Олексія Бурнаєва

Немає коментарів:

Дописати коментар