четвер, 11 грудня 2014 р.

Бібліотека імені Стефаника отримала в подарунок колекцію екслібрисів

Колишній керівник Львівщини Степан Давимука виявляється також є пристрасним колекціонером, який захоплюється книжковими екслібрисами. Втім свою колекцію він не ховає від стороннього ока. Навпаки, нещодавно він подарував понад 9000 екслібрисів Львівській науковій бібліотеці імені Василя Стефаника – про це розповіла завідувач відділом рідкісної книги бібліотеки Ольга Колосовська. За її словами це один з найцінніших подарунків, які отримувала за останній час книгозбірня. Переважно бібліотеці дарують свої книги сучасні автори.
Окрім Степана Давимуки надзвичайно цінне поповнення у фонд рідкісної книги надійшло з Німеччини. За рішенням спеціальної україно-німецької комісії з повернення культурних цінностей німецьке посольство передало в бібліотеку книгу християнського проповідника Антонія Жан-Жака «Святі промови виголошені за різних нагод», яка була видана 1771 року у Стратсбурзі.
Унікальність цієї книги полягає у тому, що це прижиттєве видання Антонія Жан-Жака, який свого часу був одним з найвідоміших проповідників, зокрема він славився тим, що свої проповіді записував одразу не редагуючи і потім видавав їх окремими збірками. Книга зберігалась у селі Бортники Жидачівського району – саме там у 1944 році її знайшов один із солдатів вермахту який передав її бібліотеці у Німеччині. За словами завідувача відділом рідкісної книги Ольги Колосовської попри давній вік видання є у хорошому стані, ну а сама акція є актом доброї волі німецької сторони.

Зауважимо, що бібліотека імені Стефаника отримала цей подарунок не випадково, адже це найбільша книгозбірня західної України – лише у відділі рідкісних книг тут зберігається 120 000 стародавніх видань найстаріше з яких датується 11 століттям, ну а загалом фонди бібліотеки складають 8 млн. одиниць зберігання.

Немає коментарів:

Дописати коментар