пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

У Львові з’явиться Територія терору

www.zaxid.net

Щоправда, не справжня, а музей: до кінця наступного року в місті планують відкрити Меморіальний музейний комплекс тоталітарних режимів «Територія терору». 11 грудня відбулося урочисте посвячення земельної ділянки, на якій функціонуватиме музей. Новий музей буде цікавий своїми інтерактивними технологіями, які застосовуватимуть у його експозиції. Спеціально для нього на проспекті Чорновола, 45 буде збудовано нове приміщення, розповіли у Львівській міськраді.
Зауважимо, що у Львові вже кілька десятків років не будували музеїв, тож це буде перша споруда такого типу за тривалий час. Місце для нового музею обрали не випадково – його збудують біля залізничної колії Львів – Київ, яка перетинає проспект Чорновола. Саме тут у 1944 -- 1955  роках функціонувала пересильна тюрма N25, звідки відправляли у ГУЛАГ німецьких військовополонених, власівців, засуджених червоноармійців, а згодом тут був концтабір, куди звозили політв’язнів зі всієї України, зокрема колишніх вояків УПА. Загалом через цю пересильну територію пройшли близько півмільйона людей.
Також до будівництва цього музею обіцяє долучитись Львівська залізниця, найперше тому, що він буде неподалік колії, Крім того, залізничники обіцяють підшукати вагони та інше обладнання повоєнного періоду, з якого сформують експозицію майбутнього музею. Завданням музею є відтворити елементи типової пересильної в’язниці - колючі дроти, спостережні вишки, охорону та ін. В дерев’яних бараках будуть експонати, також на території музею буде створено «Стіну пам’яті» з викарбуваними на ній іменами вивезених з цієї тюрми людей. Окремим елементом стане «Колонада тиранів» з символікою двох найбільших тоталітарних режимів - радянського та нацистського.

Музейний комплекс охоплюватиме чотири зони, а саме: «Аванзону», «Алею тоталітаризму», «Пересильну тюрму № 25» та автостоянку для відвідувачів. Зауважимо, що початок будівництва нового музею анонсували давно – тривалий час на проспекті Чорновола стояв камінь, який сповіщав що на цьому місці буде музей, однак реалізувати цей план почали тільки тепер. Загальна вартість робіт становить 18 мільйонів.

Немає коментарів:

Дописати коментар