четвер, 18 грудня 2014 р.

Сьогодні у Львові перепоховають найвидатнішого українського друкаря Івана Федорова

Тлінні останки найвидатнішого українського видавця книг Івана Федорова нарешті знайшли спочинок – сьогодні у Львові відбулось перепоховання останків Івана Федорова – ракія з останками Івана Федорова сьогодні вранці була перенесена з музею історії книги на вулиці Коперніка, де вона досі зберігалась до православної Святоуспенської церкви де священики відслужили панахиду, а після того вулицями міста її перенесли до греко-католицького монастиря святого Онуфрія, де вона буде похована. 
ladaportal.com

Справа у тому, що саме поруч з Успенською церквою знаходилась друкарня Івана Федорова, натомість його було поховано у монастирі святого Онуфрія, однак після того, як Львів увійшов до складу Австрії цвинтарі навколо храмів було ліквідовано, ракію з останками Івана Федорова неодноразово переносили, врешті, вона опинились на зберіганні в музеї історії книги, що на вулиці Коперніка. За словами дослідника історії Львова Петра Радковця все це нагадувало детектив, врешті переміг принцип, за яким останки християнина повинні бути поховані в освяченій землі, у даному випадку – на території монастиря. Також, за словами Петра Радковця була потреба провести експертизу останків, яка є дуже дорогою, однак вона підтвердила, що в музеї справді зберігаються останки Івана Федорова. «Довго не робили перепоховання, тому-що аналіз дорогий. Тепер його вже провели і підтвердилось, що це справді його останки» -- пояснив мені Петро Радковець. Також, свого часу колишній мер Москви Юрій Лужков хотів забрати ці останки до російської столиці, аби там перепоховати – однак цього, на щастя, не сталось.
Варто зауважити, що в історії українського книгодрукування Іван Федоров є однією з найвидатніших постатей. І хоча насправді він не був першодрукарем, як це часто розповідають, однак він надзвичайно високо підняв планку якості у книгодрукуванні. Петро Радковець пояснив, що друкарські форми, які використовував Іван Федоров були настільки високої якості, що 200 років після його смерті ворни використовувались за прямим призначенням.

Іван Федоров є найвидатнішим книгодрукарем 16 століття – в Україну він втік після того, як у Москві спалили його друкарню. Працював у Львові та Острозі, зокрема він видав ряд релігійних книг, серед них «Апостол», Острозьку Біблію а також азбуку за якою діти могли навчатись грамоті. Всі його книги зараз вважаються особливо цінними раритетами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар