пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

У Львові реставрують символ Знесіння

У Львові реставрують шатрові дахи двох церков – пам’яток архітектури – церкви Вознесіння Господнього на вулиці Старознесенській, 23 та храму святого Івана Золотоустого на вулиці Лисенка, 43. Зокрема на Вознесеньскій церкві вже влаштовано мідне покриття на трьох малих куполах та на північній частині двосхилого даху – похвалились у Львівській мерії. У храмі святого Івана Золотоустого демонтовано пошкоджені азбестоцементні листи та гонт, замінено частину облатування та перекрито листовою сталлю дах над храмовою частиною. Закінчити реставраційні роботи планують у наступному році.
uk.wikipedia.org

Зауважу, що церква Вознесіння Господнього є своєрідним символом львівської дільниці Знесіння, власне від неї і походить назва місцевості. Сучасна церква знаходиться на місці попередньої, дерев’яної, яка була збудована на початку 17 століття. Сучасний храм було збудовано на зламі 19-20 століть. Церква на Знесінні неодноразово привертала увагу дослідників.

Храм святого Івана Золотоустого не менш цікавий у архітектурному та історичному аспектах Це колишній костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок. 3 грудня 1876 року Папа Римський Пій IX благословив будівництво монастиря францисканок у Львові. Оскільки храм і монастир мають значні розміри будівництво тривало довго – північне крило храму завершено не раніше 1889 року. 

Немає коментарів:

Дописати коментар