четвер, 14 травня 2015 р.

У Львові почалось масове будівництво пам’ятників

Одразу два пам’ятники майже одночасно розпочали будувати у Львові. Найперше йдеться про пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому, який до 29 липня – 150-річчя від дня його народження має постати на площі святого Юра. Задля цього мають повністю реконструювати цю площу, у тому числі і сквер, який знаходиться якраз навпроти собору святого Юра. Щоправда початку будівництва передували численні скандали, адже частина львів’ян незадовена тим, що задля монументу міська влада пожертвує сквером, де буде знищено старі дерева, а замість них на площі постане великий, але незугарний пам’ятник, який оминатимуть екскурсоводи, аби не ганьбити місто перед гостями. 
За кілька місяців тут буде аліганський майдан з пам'ятником Михайлові Вербицькому Знимка www.varianty.net

Втім міські райці, на чолі з Андрієм Івановичем Садовим запевнили всіх, що пам’ятник буде дуже гарний, а замість старих дерев міські райці насадять нові – ще гарніші. Ну і відповідно, впорядкують площу святого Юра. Втім, подейкують, що вирішальну роль у рішенні про початок будівництва відіграла позиція УГКЦ, яка хоче таким чином вшанувати пам’ять найвидатнішого греко-католицького ієрарха. 
Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський навіть розповів, що завдяки цій реконструкції вони зможуть ліквідувати одну з основних вад площі Юра: "За рахунок технічного тротуару в існуючому сквері ми маємо змогу посунути смуги в сторону скверу, тим самим збільшити пішохідну зону площу біля церкви Юра. Цим ми усуваємо найбільш несприятливий момент на площі Св. Юра, коли люди виходять з церкви прямо на дорогу."
Водночас за кілька сот метрів від площі Юра, а саме на перехресті вулиць Степана Бандери – Генерала Чупринки – Михайла Вербицького розпочалось будівництво пам’ятника ще одному видатному діячу греко-католицької церкви – отцю Мизайлові Вербицькому, який є автором музики національного гімну «Ще не вмерла Україна». Однак тут ініціатива будівництва йде від товариства «Надсяння». Голова цього товариства Володимир Середа сьогодні особисто оглядав як йде закладка фундаменту під майбутній монумент.
Щоправда тут розмах робіт набагато скромніший – сам пам’ятниик має висоту 2,9 метри, окрім того буде рекунструйовано сквер, який розташовано на перехресті. Пам’ятник зводиться на відзначення 200-ліття від дня народження священика і композитора.
Зауважу що і митрополит Шептицький, і композитор Михайло Вербицький є уродженцями Яворівщини. 
Хочеться лише сподіватись, що доля цих пам’ятників виявиться більш щасливою, ніж доля монументу Степанові Бандері – його будівництво, як відомо, розтяглось на декілька років, а у підсумку ми отримали скульптуру у стилі соцреалізму із незрозумілою стелою позаду. Місцем паломництва туристів він так і не став.

Немає коментарів:

Дописати коментар