четвер, 23 липня 2015 р.

Літній відпочинок: без Криму та грошей

Два роки поспіль економічних, політичних та військових катаклізмів таки відбились на добробуті українців, і тепер літня відпустка, особливо закордонна, перетворилась для наших співвітчизників радше на розкіш. Звісно, закордонному відпочинку завжди була альтернатива відносно дешевого, хоча й не завжди комфортного вітчизняного туризму. Але і тут намалювалися свої специфічні моменти: передусім, частина звичних для наших співвітчизників курортів відпала або через окупацію, або через близькість до театру потенційних військових дій. Натомість привабливість інших вітчизняних курортів, зокрема, Шацьку, таки зросла. Але про все за порядком і почнемо, все ж, із відпочинку з-за кордоном.

"Закордон"

Болгарія завжди актуальна. Знимка studnubip.com

Ситуацію в коментарі для www.kava.lviv.ua роз’яснив віце-президент АЛТУ Аркадій Маслов, який передусім зазначив, що спад у галузі вже триває фактично другий рік поспіль – минулого року кількість вильотів з України скоротилась на 30-40%, а цього року - приблизно на 30%. Тобто попит на закордонний відпочинок таки скоротився відчутно і вже до кінця року кількість туристичних агентів скоротиться на половину. Частково це відбудеться за рахунок скорочення кількості фірм, а частково – за рахунок скорочення працівників. Ось так: нема попиту – нема й кому робити пропозицію. Втім, тут є своя специфіка. Найбільше потерпіли туристичні фірми, які працюють у сегменті 2-3*.Для їхніх клієнтів закордонний відпочинок тепер перетворився на розкіш, яку вони собі здебільшого не можуть дозволити. Натомість у сегменті 4+-5* змін практично не відбулось.
Ще одне спостереження експерта туристичного ринку – традиційно лідерами літніх продажів залишаються безвізові напрямки, передусім Туреччина та Єгипет – на цих курортах відбулось лише незначне скорочення продажів. Найбільше обідніння українців зачепило європейські курорти: Грецію, Іспанію та Італію. Водночас Болгарія, за рахунок доступних пропозицій, втратила менше. У порівнянні з 2013 роком загалом зменшення продаж закордонних турів складе 50% - прогнозує Аркадій Маслов.
Кіпр: дорого, але привабливо. Знимка restinua.com

Треба зазначити, що ціни на закордонний відпочинок у валюті не зросли, однак у перерахунку на гривні таки збільшились суттєво. Цьогоріч приблизна вартість відпочинку для двох дорослих терміном на 7 днів у 4-зірковому готелі за системою "олл інклюзив" з перельотом, трансфером та медичною страхівкою на Кіпрі становитиме від 1000 євро, трохи дешевше обійдеться Греція – від 900 євро, відпочинок у Туреччині коштує від 800 євро, а найдешевше це буде Єгипет – від 700 євро.
Скорочення кількості відпочивальників відзначає і Тарас Антонів з "Агенції горящих путівок". Втім він каже, що частково відбувається переорієнтація на більш дешевші напрямки, наприклад, той, хто раніше відпочивав у Туреччині, цього року обирає Болгарію. Той, хто відпочивав у Болгарії – внутрішній туризм. Минулого року, за його спостереженнями, найпопулярнішими напрямками були Туреччина, Болгарія та Греція, цього року трійка лідерів, за його версією, це Туреччина, Болгарія та Кіпр. При цьому Кіпр вийшов у лідери за рахунок безвізового статусу. Болгарія, хоч і вимагає візи, однак там найкраще співвідношення ціни та якості, що особливо важливо у період кризи. Окрім того, щоб отримати болгарську візу потрібно мінімум довідок. Ви можете купити відпочинок у Туреччині на 7 днів або ж, за ті самі гроші у Болгарії на 14 днів» - ось так він пояснив переваги Болгарії. При цьому зараз болгари почали підтягувати рівень окремих готелів до турецького.
Албанія: нова принада сезону-2015. Знимка vsitury.com.ua

Щодо Туреччини, то тут переважає звичка, коли заплатив один раз і отримуєш багато послуг як сауни, спа-центри, закриті та відкриті басейни, чудовий берег моря тощо.
Загалом, за його спостереженням, люди переорієнтовуються на безвізові країни. А також активно розвивається діловий туризм. Економічна криза в Греції не надто вплинула на інтерес українців до цієї країни, головним чином за рахунок прийнятних цін на відпочинок, які тепер пішли там донизу. Тепер там можна відпочити за 300 євро з перельотом. Щодо нових напрямків, які з’явились цього року, це Албанія та Словенія. Причому Албанія виграє знову ж таки за рахунок безвізового сполучення та доброго сполучення через чорногорський аеропорт Тібат. «Це нові курорти, нові готелі, місцевий колорит, вони чимось подібні до слов’ян, люблять поговорити» - так пояснив принади Албанії Тарас Антонів.
(Далі буде про внутрішній туризм)

Немає коментарів:

Дописати коментар