суботу, 11 липня 2015 р.

Львівські археологи знайшли поховання язичників

Підготовчі роботи перед початком будівництва котеджного містечка у селі Ременів Кам’янко-Бузького району завершились науковою сенсацією – коли екскаватор зняв родючий шар грунту там виявились людські кістки. За словами археологів, які здійснювали нагляд за початком будівництва таким чином вдалось відкрити стародавній могильник. Керівник рятівної археологічної служби Олег Осаульчук розповів, що мова йде про поховання, яке вони датують І тисячоліттям до нашої ери і воно належить до Висоцької культури. Науковцям вдалось відшукати тут кістяки 4 людей, з них одні – дитячі. Також тут є предмети, які древні люди клали у поховання – горщики, поховальний інвентар. Олег Осаульчук зазначив що сам факт віднайдення доісторичного цвинтаря є подією в науковому світі, адже трапляються такі знахідки вкрай рідко.

Що цікаво, у 2008 році археологи вже проводили огляд цієї ділянки, однак жодних ознак поховання ранньозалізного віку не знайшли. Виявити такий цвинтар є доволі складно,
Знимка lvivexpres.com
здебільшого це трапляється вже коли на майданчик приходять будівельники – пояснив Олег Осаульчук.
Село Ременів є доволі багате на археологічні пам’ятки – поруч із цим могильником є залишки поселення, яке датується вже Х століттям нашої ери, яке було виявлено ще у 1883 році в ході будівництва колії. Загалом же в околицях Ременова є понад 10 різноманітних археологічних об’єктів.
Щодо останньої археологічної знахідки, то вона належить до Висоцької археологічної культури яка існувала у Верхів’ях Бугу 1100-600 рр до нашої ери і зникла з появою скіфських племен. Археологи мають намір продовжити розкопки та докладно дослідити знайдені останки. А після цього слід вирішити питання з їх перепохованням, проблема полягає у тому, що невідомо за яким обрядом його слід проводити.

Немає коментарів:

Дописати коментар