четвер, 2 жовтня 2014 р.

Невідомий Личаків з Ігорем Гавришкевичем. Історія друга

У минулому пості ми розповіли історію перепоховання Івана Франка. Цього разу наш гість, знавець Личакова Ігор Гавришкевич переказав також цікаві подробиці перепоховання іншого видатного галичанина Маркіяна Шашкевича.
Маркіян Шашкевич помер 1843 року в селі Новосілки, де його й поховали, однак через 50 років українська громада вирішила перепоховати останки відомого земляка на Личакові. Організувало церемонію Наукове товариство імені Тараса Шевченка. Маркіян Шашкевич був мудрим, авторитетним священиком, тож ушанувати його пам'ять зїхався люд зі всієї Галичини. Жалобна процесія розтягнулась від церкви Святої Параскеви, де відбувався парастас, аж на два кілометри.
фото: sumno.com

Як не дивно, але суперечка стосовно місця перепоховання переросла в неймовірні пристрасті. Перепоховання здійснювали люди, які зважали на реальні можливості, тож підтримали пропозицію тодішньої міської влади поховати Шашкевича на Личакові. Варто зауважити, що тоді головний вхід на цвинтар знаходився лівіше – ця брама збереглася досі. Натомість влада запропонувала ділянку на краю цвинтаря, де був смітник, тож знайшлися люди, яких це обурило, і кричали, що влада їм дозволить поховати Шашкевича на березі Полтви, яку незадовго до цього перекрили, та збудувати там величний мавзолей. Це місце тоді теж не вважали престижним, адже люди ще не звикли до того, що Полтву перекрили. Однак уже на відкритті надмогильного пам’ятника Шашкевича між прихильниками поховання на Личакові й тими, хто волів, щоб місцем останнього спочинку видатного земляка став берег Полтви, виникла бійка. Саме їх обурило, що, незважаючи на пишну церемонію перепоховання, адже труну з останками Шашкевича везли три пари запряжених волів, його поховали, як вони казали, на смітнику.
Втім справедливість, якої так прагнули шанувальники Шашкевича, запанувала згодом. Комуністична влада активно проводила поховання партійних діячів навпроти старого входу на цвинтар (там поховали, зокрема, Ярослава Галана, а також чимало польських культурних діячів, як-от Марію Конопницьку). Тож головний вхід довелося звідти перенести, натомість цвинтар розширили. Центральною стала площа, де поховано українських діячів, зокрема Івана Франка та Маркіяна Шашкевича.

Немає коментарів:

Дописати коментар