суботу, 6 вересня 2014 р.

1 – 7 вересня в хронописі Лева Львовича

Історія останнього тижня

Вони усі таки повернулись в один день. 3-4 вересня Лев Львович спостерігав, як на Стрийську повертались Вої з 80-ї десантної бригади. То було видовище і краса ще та – десантники захоплюються зовнішніми ефектами, тим паче, коли для того є добрий привід – наші герої не осоромили своїх предків і таки втримали Луганський аеропорт, доки не надійшов їм наказ відійти. Щира гратуляція і шанування.
Лев Львович також спостерігав за поверненням до Яворова бійців 24-ї (колишньої «Залізної») бригади. Вони без наказу полишили позиції та розказували, що їх там обстрілювали москальські війська. Потім прийшли їх батьки і пробували щось доводити. Недарма з їхньої назви зникло слово «залізна».
Ще древні греки, виряджаючи своїх мужів на війну, наказували їм повертатись зі щитом або на щиті. Наша десантура таки повернулась зі щитом. А мобілізовані у Яворів – узагалі без щита.

Історія зовсім недавня

2 вересня 1987 року в Москві почався суд над німецьким пілотом Матіасом Рустом. Сучасна молодіж, може, і не чула про цього вельми цікавого чоловіка, але він перший довів, що ніякої всесильної оборони в совітів немає. Нагадаю, у травні того ж року німець, стартувавши на спортивному літаку «Сесна» у Фінляндії, обійшов усі системи ПВО й зумів приземлитись просто на Красній площі, ще й красиво вирулив до собору Васілія Блаженного. «Залізну завісу» Матіас таки пробив, а Красну площу після того ще довго називали «Шереметьєво-3».

Лев Львович дивується паралелям, які трапляються часом в історії. 2 вересня 1990 року в Тирасполі сепаратисти проголосили Придністровську Молдавську Республіку, а через рік -- її повну незалежність від Молдови. Приблизно в той же час Владімір Путін розказав, якою він бачить подальшу долю Донбасу. «Самостійне» Придністров’я живе 23 роки, однак нічого путнього з того не вийшло.
Історія нерідко повертається у протилежному напрямку – 2 вересня 1943 року совіцькі війська зайняли Комунарськ (тепер Алчевськ) та Лисичанськ. Тепер же ці міста знову звільнили, але вже від московської наволочі та місцевих бандитів.

Немає коментарів:

Дописати коментар