четвер, 27 листопада 2014 р.

Львівські шахи – 120 років слави

Днями у Львові відбувся чемпіонат України із шахів серед чоловіків та жінок. Подібного турніру з цього інтелектуального виду спорту вже давно не було у нашому місті. Незважаючи на те, що львів’яни бережуть багаті шахові традиції, тут найбільше в Україні шахових гросмейстерів, великі шахові турніри оминали Львів. Окрім шахового турніру такого рівня, в місті відбувся сеанс одночасової гри, у якому змогли взяти участь всі шанувальники цього мистецтва (якось не випадає називати гру в шахи лише спортом).
Втім львівські шахи виявились вдячною темою з огляду не лише на цю подію, а й на тривалу історію розвитку цього виду спорту в місті Лева. Власне про шахи у Львові сьогодні та в минулому бесідували в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу журналіст Роман Шостак з дослідником львівського спорту Іваном Яремком.
Іван Яремко досліджує історію львівського спорту. Фото dailylviv.com

Р.Ш.:Нинішній чемпіонат України -- це шанс повернути шахову столицю до Львова? Мені це нагадує футбольний мейнстрім, коли основні футбольні матчі грають на «Арені-Львів».

І.Я.:Шахова столиця завжди була у Львові. Листопад цього року триває під знаком шахів навіть без чемпіонату, бо маємо кілька цікавих ювілеїв. 25 листопада виповнюється 120 років з того часу, як заснували Львовскі клуб шахови. Це був перший шаховий клуб на наших теренах, який створили переважно поляки. До нього увійшли 45 шахістів, президентом обрали графа Мянчинського, зробили вступні внески і відразу організували шаховий турнір, у якому взяли участь 8 шахістів. Тоді переміг однофамілець нашого відомого шахіста, чемпіона України Степана Попеля Ігнацій Попель, який народився в Дрогобичі й наприкінці ХІХ століття грав на європейських турнірах. 12 листопада виповнилося б 80 років першому львівському гросмейстеру Леоніду Штейну, який народився у Кам’янці-Подільському, але все свідоме життя провів у Львові, тільки останні 5 років у Києві, оскільки там йому запропонували ліпше помешкання. 18 листопада виповнилось 60 років одному з найвідоміших львівських шахістів Андріану Михальчишину, який є головою тренерської комісії ФІДЕ, тобто з усіх львів’ян він займає найвищу посаду в міжнародних спортивних організаціях. Ну і, звісно, одночасно чоловічий і жіночий чемпіонати – першості такого рівня у Львові вже давно не відбувалися.
 
Перший львівський гросмейстер Леонід Штейн Фото ru.wikipedia.org
Р.Ш.: А як грали на чемпіонаті львів’яни і львів’янки?
І.Я.: Сестри Аня і Марічка Музичук -- серед лідерів. А також Наталя Жукова з Одеси.

Р.Ш.: Це дружина міжнародного гросмейстера з Росії Олександра Грищука?
Це вже не дружина Грищука, у нього тепер інша дружина, також гросмейстер. Жукова – чемпіонка Європи ще 2000 року, вона здобуває чимало перемог, що, безперечно, впливає на підсумкові результати команди України, адже грає на 3-й і 4-й дошках, де можна заробляти багато очок проти слабших шахістів. Втім це дуже хороша комбінаційна шахістка.

Р.Ш.: Серед чоловіків лідирує Іванчук?
І.Я.: Він зараз виступає невдало. Хоча пояснити динаміку гри такого шахіста дуже складно. Він показав високий клас два роки тому, вигравши у Володимира Крамника, але нині не має мотивації до перемоги над слабкими суперниками. Якщо хтось каже, що йому вже 45 років, то Вішванатан Ананд -- його одноліток.
Значно більше інтригує перспектива Юрія Криворучка, минулорічного чемпіона України, який, звісно. хотів би підтвердити це звання. Але грає вся збірна України, у кожного з них рейтинг становить більше 2700 очок, а у Криворучка – 2706. Але всім відомий вислів, що титул складніше утримати, ніж здобути.
en.wikipedia.org Володимио Крамник міг народитись у Львові

Р.Ш.: Повертаємось до 80-річчя Леоніда Штейна. Як цю дату відзначили у Львові?
І.Я. На жаль, не було жодної згадки, окрім кількох моїх публікацій. Складно сказати, як би мали відзначити цей ювілей, оскільки я не входжу до керівництва Федерації шахів Львівщини.

Р.Ш. А хто її очолює?
І.Я. Тарас Керницький, підприємець, син якого почав грати в шахи. Очевидно, тато хоче допомогти йому здобути певний рівень, тому і підтримує федерацію.

Р.Ш. Отож Федерація шахів мала би до Вас звернутися по допомогу, щоб Ви прочитали лекцію про історію шахів у Львові, і тоді б там знали, що саме святкувати.
І.Я. З такою лекцією я нещодавно виступав у одній із кав’ярень, яка підтримує відзначення історичних подій – про історію львівського футболу, тепер мене запросили прочитати лекцію про історію львівських шахів. Між іншим, 2 листопада минуло 80 років одному з перших голів Федерації шахів Львівщини Вадиму Голембо. Він досі працює доцентом у «Львівській політехніці». У 60-х роках Голембо був кандидатом у майстри спорту і очолював Федерацію – тоді взагалі гросмейстерів у Львові не було.

Р.Ш. Для тих, хто не обізнаний у шахах, нагадайте, які видатні шахісти були у Львові.
І.Я. Я складаю список гросмейстерів, котрі якимось чином пов’язані зі Львовом – чи то народились тут, чи вчились, чи тут грали в шахи. Зараз у Львові є 22 діючі гросмейстери. У жодному місті України стільки немає, але якщо рахувати всіх, хто якось пов’язаний зі Львовом, то їх є 44, однак серед них немає чемпіона світу. Хоча Володимир Крамник міг народитись у Львові. Його мама навчалась у консерваторії, а батько – в Академії мистецтв, тут у них народився старший син, після чого вони поїхали в Туапсе. Тому Крамника немає в моєму списку.
Акіба Рубінштейн провів невдалий сеанс одночасової гри у Львові uk.wikipedia.org

Р.Ш. Але нога чемпіона світу не ступала на львівську землю?

І.Я. Ступала, і не раз. Перший чемпіон світу, який був у Львові – Олександр Альохін, який 1928 року проводив у «Жоржі» сеанс одночасової гри. 1924 року побував югославський шахіст Бора Костич, який під час всесвітнього турне не міг оминути Львів. У міжвоєнні роки міжнародні гросмейстери проводили платні сеанси одночасової гри – платиш 10000 доларів і граєш із чемпіоном світу. Отож 5 березня 1931 року в будинку, де зараз обласна бібліотека, на проспекті Шевченка, тоді це було казино, Акіба Рубінштейн, який був претендентом на звання чемпіона світу і жив бідно, таким чином заробив собі на життя, провівши сеанс одночасової гри на 31 дошці. 8 партій він виграв, 8 програв і 15 звів унічию – це був один з найгірших результатів у його кар’єрі. Потім він згадував, що Львів, хоч і гостинне місто, однак його тут добряче побили місцеві шахісти. Звичайно, до Львова приїжджали видатні шахісти і у радянські часи.Тут був Анатолій Карпов, Михайло Таль, який грав у львівських турнірах. Були тут і чемпіони з шахів серед жінок – Нонна Габріндашвілі та Майя Чебурданідзе.

Немає коментарів:

Дописати коментар