середу, 4 березня 2015 р.

У Львові представили унікальний рукопис українського гімну, а в Млинах (Польща) відзначили 200-річчя Михайла Вербицького

4 березня у Західній та Східній Галичині розпочали відзначення двох важливих для української культури ювілеїв – 200-річчя народження отця Михайла Вербицького та 150-річчя першого публічного виконання національного гімну «Ще не вмерла Україна».
Знимка vgolos.com.ua

Отож у Львівському музеї історії релігії відкрилась експозиція, присвячена 200-річчю від дня народження Михайла Вербицького, де були вперше показані унікальні експонати, що ілюструють життя і творчість українського композитора – про це розповіли мені у прес-службі ЛОДА. Головною родзинкою виставки стали представлені художником-реставратором із Перемишля Маргаритою Давидюк оригінальні ікони-тіні, виконані на старих дошках, що не піддаються реставрації. Їх привезли з церкви, у селі Млинах, де була остання прижиттєва парафія о. Михайла Вербицького.
Чільне місце у виставці займають особисті нотні записи композитора: церковні пісні для чоловічого хору «Отче наш», «Христос Воскрес», «Заповіт» Т. Шевченка, оперета на одну дію «Простачка». Окреме місце експозиції займає унікальний рукопис Гімну «Ще не вмерла Україна!».
А тим часом у селі Млини, що у Підкарпатському воєводстві Польщі
відбулись урочистості з нагоди двох важливих для української історії ювілеїв – 200 річчя від дня народження творця українського гімну греко-католицького священика Михайла Вербицького та 150 років коли у місті Перемишлі, відбулось перше публічне виконання національного гімну. Пам’ять священика відзначили спільною молитвою яку очолив глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав у співслужінні із понад сотнею греко-католицьких священиків із Польщі та України, також разом з ними у богослужінні взяли участь римо-католицькі та православні священики з Польщі та України. 
Зараз у селі Млини вже не залишилось українців, церква, в якій служив отець Вербицький, хоча і залишилась діючою, однак зараз це римо-католицький костел. Втім уже декілька десятків років тут збираються сотні українців з Польщі та України, аби вшанувати пам’ять отця Вербицького.
А вже 10 березня пам’ять священика Вербицького вшанують у Львові – о 13 годині всі бажаючі зберуться на площі Ринок для колективного виконання державного гімну.
Український славень було написано восени 1862 року коли етнограф, фольклорист та поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який поклав на музику отець Михайло (Вербицький). Публічне виконання пісні відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі — під час першого в Західній Україні шевченківського концерту.

Немає коментарів:

Дописати коментар