четвер, 28 травня 2015 р.

Кращі ресторани Львова та Львівщини (за версією журналу «Новое время»)

Київський журнал «Новое время» опублікував ТОП-100 кращих ресторанів України (див.: http://nv.ua/project/best-restaurants.html). Що не може, у цьому списку не тішити – широке представництво ресторацій Львова та Львівщини – 15 ресторанів Львова а також по одному закладу з Трускавця та Олесько. Таким чином Львів опинився на другому місці в Україні, поступившись лише Киеву, але випередивши Одесу.
Щодо закладів, які потрапили до списку, то в принципі, тут немає якихось несподіванок. Більшість із них знаходиться на площі Ринок та прилеглих до неї вулицях. Єдиний львівський заклад з поза меж історичного центру – «Чорний кіт», що знаходиться на вулиця Героїв Майдану, 4 (кол. Гвардійська). Також зауважимо, що з 29 експертів 4 є львів’янами: міський голова Андрій Садовий а також три ресторатори Марк Зархін, Вардкес Арзуманян та Андрій Худо. Ну а тепер до самого ТОП-100.

Львів
Centaur
Адреса: площа Ринок, 34
Середній чек: 200 грн
Кухня: українська та європейська
Знимка centaur.lviv.ua

У цьому закладі змішані кухня та традиція абсолютно різних культур. «У Львові я їм винятково тут. У засновника ресторану Вардкеса Арзуманяна принципове ставлення до їжі, компромісів я не помічав» -- говорить одеський ресторатор Савелій Лібкін. Керівник Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія також стверджує, що у Львові ходить саме у цей заклад: «Там чудова їжа та офіціанти. До речі, ці негідники пам’ятають, що я їв минулого року!»

Mons Pius Пиво &М’ясо
Адреса: вул. Л. Українки, 14
Середній чек: 200 грн
Кухня: авторська, локальна та європейська
Знимка lvivposter.com

Ресторан розташований у затишному дворику, який зберігає атмосферу старого Львова. Він розташований в будівлі першого львівського банку-ломбарду, який працював тут 300 років тому (до 1940 року).
«Ресторан в основному спеціалізується на м’ясі, але вегетаріанцю тут також знайдеться чим пообідати – наприклад, фетучині з білими грибами. А ще тут чудові сніданки та прекрасний тірамісу» -- радить письменник Антон Фридлянд. Рекомендує заклад також київський ресторатор Сергій Гусовський: «Давно довіряю ресторанам Вардкеса Арзуманяна. В Mons Pius ретельно і бездоганно відтворено інтер’єр та подається чесна їжа.»

Амадей
Адреса: вул. Кафедральна, 7
Середній чек 200 грн.
Кухня: італійська, французька та локальна
Знимка www.inyourpocket.com

Ресторан Амадей розташований у самому центрі старовинного Львова, поруч з католицькою Катедрою та каплицею Боїмів. У меню гості особливо виділяють телятину запечену в карі з яблуками та мигдалем, устриці, мармурове м’ясо та десерти.

Атляс
Адреса: площа Ринок, 45
Середній чек: 300 грн
Кухня: локальна
Знимка www.2d.lviv.ua

Арт-кнайпа з історією, яка збирала богему ще наприкінці ХІХ століття.
Інтер’єр виконано у вінтажному європейському стилі: бочки замість крісел, портрети королів та колони із фресками.
У меню – блюда традиційної галицької кухні.
«Атляс -- це хороша спроба відтворення львівського меню. Історія при цьому не заважає смаку» -- говорить ресторатор Сергій Гусовський.

Вероніка
Адреса: проспект Шевченка, 21
Середній чек: 400 грн
Кухня: кондитерська
Знимка www.doroga.ua

Один з найвідоміших закладів у місті. Дуже часто тут складно знайти вільний столик.
Інтер’єр, виконаний в атмосфері початку ХХ століття, відповідає класичним львівським кав’ярням: стримано, але затишно.
«Мій особистий досвід візитів у цю кондитерську нараховує вже років 15» -- говорить ресторатор Сергій Гусовський, відзначаючи, що десерти тут незмінно добрі.

Дарвін
Адреса: вул. Шевська, 6
Середній чек 600 грн.
Кухня: європейська
Знимка mapia.ua

Ресторан розташований на останньому поверсі супермаркету Літера. Його інтер’єр виконано у стилі бібліотеки Вікторіанської епохи, а з вікон відкриваються чудові краєвиди Львова.
«Дарвін» заслуговує обов’язкових відвідин за один тільки підйом в скляному ліфті та атмосферу клубної таємничості» – говорить ресторанний критик Марина Гладка.
(Мушу додати, що зараз у приміщенні ресторації "Дарвін" працює новий заклад -- ресторація Бачевських. Власник, при цьому не змінився -- Марк Зархін. -- О.С.)

Кумпель
Адреса: вул.. Винниченка, 6, просп.. Чорновола 2б
Середній чек 300 грн
Кухня: локальна
Знимка restaurant-kumpel.virtual.ua

Ресторан-пивоварня, розташований у самому центрі Львова. Перший «Кумпель» на вул.. Винниченка був збудований на місці легендарного ломбарду, який існував 300 років.
У меню – страви галицької кухні. Пиво подають власне – живе, не фільтроване, свіжозварене. «Тут смачно і їсти, і пити» -- радить ресторатор Сергій Гусовський.

Панорама
Адреса: пр.. Свободи, 45
Середній чек: 250 грн
Кухня: середземноморська та європейська
Знимка lv.restorania.com

Ресторан розташовано на останньому поверсі однойменного готелю в історичному центрі Львова. Славиться чудовим панорамним видом на місто.
У меню – страви приготовані в іспанській печі Josper. Шеф-кухар пропонує пробувати страви з риби та м’яса та фірмові легкі десерти.

Ресторація м’яса та справедливості
Адреса: вул.. Валова, 20
Середній чек: 400 грн
Кухня: м’ясний ресторан
Знимка www.visitlviv.net

Ресторан знаходиться у Бернардинському дворику. За духом він близький до пабу, інтер’єр оснащений клітками, ланцюгами та пристосуваннями для катувань
Гостей зустрічає кат. При бажанні можна відчути на собі, які катування застосовувались у Середньовіччі до злочинців: вас можуть закрити в залізній клітці та опустити в льох.
«Тут можна з’їсти справжній український стейк під класичну музику в обід чи пісні Hells Bells», групи AC/DC увечері та історичні оповіді львівського палача» -- говорить співвласник закладу Андрій Худо.

Пструг, хліб і вино
Адреса: вулиця Братів Рогатинців, 49
Середній чек: 200 грн
Кухня: локальна
Знимка v.lviv.ua

Пструг – це карпатська назва форелі. Так ресторацію назвали не випадково: він спеціалізується на запеченій по старим карпатським рецептам форелі.
«Це місце, де форель готують на будь-який смак. Влітку тут відкривають вікна, а на вихідних приходять наречені фотографуватись на фоні древніх стін старовинного будинку» -- ділиться ресторанний оглядач Марина Гладка.

Світ кави
Адреса: вул.. Кафедральна, 6
Середній чек: 150 грн.
Кухня: кафе-кондитерська
Знимка visitlviv.net

На думку ресторатора Марка Зархіна це краща кав’ярня України. До послуг шанувальників кави – три поверхи та літня тераса. Тут зберігається домашній затишок, а зали з кожним поверхом зменшуються: на третьому поверсі взагалі вміщається декілька столиків.
У меню – понад 30 сортів арабіки, кавові коктейлі та гарячий шоколад. Ресторатор Юрій Філюк називає кав’ярню «іконою кави у всіх аспектах». «Власник закладу – фанат кави, який взяв за основу бізнесу наступні складові: фанатичне ставлення до продукту, власне обсмажування, власна школа бариста, найкраще в Україні зерно, краще світове устаткування і – найголовніше – ставлення до справи».
«Світ кави нагадує австрійську кондитерську з європейським духом і професійно приготованою кавою, -- говорить ресторанний оглядач Марина Гладка. – До кави у закладі ставляться з повагою, і подавати напій довіряють професійним бариста, переможцям міжнародних конкурсів».

Хінкальня
Адреса: вул.. Федорова, 12
Середній рахунок: 150 грн.
Кухня: грузинська
Знимка vk.com

У невеликій кімнатці розташувались п’ять столиків та демонстраційна частина кухні. Усі кухарі тут – грузини. Маленькою Грузією у центрі Львова називає «Хінкальню» кулінарний блогер Анастасія Голобородько.
«Це простий, зрозумілий та чесний формат – саме за те, що цей заклад продає себе правильно, не вичурно і в контексті їжі, а не чогось іншого, я його і рекомендую» -- говорить ресторатор Юрій Філюк.

Цукерня
Адреса: вул. Староєврейська, 3
Середній чек: 300 грн
Кухня: кафе-кондитерська
Знимка www.myvin.com.ua

Класична львівська кав’ярня з великим асортиментом випічки. Відкрита у 1999 році Цукерня стала продовження львівських довоєнних цукерень. Інтер’єр тут стилізовано під антикваріат. Великий вибір десертів та різних сортів кави. Фірмові штруделі та сирники гості часто купують в якості гостинців зі Львова.
«Це чудове місце, щоб з’їсти десерт та випити каву у спокійній атмосфері» -- говорить ресторатор Марк Зархін.

Чорний кіт
Адреса: вул. Героїв Майдану (кол. Гвардійська), 4
Середній чек: 600 грн
Кухня: європейська та українська
Знимка black-cat-pub.virtual.ua

Українська інтерпретація англійського пабу. Гордістю закладу є дров’яна піч в якій готують піцу а також домашній хліб за старовинними рецептами.
«Це один із перших гастрономічних закладів Львова, у який ресторатори Андрій та Леся Іонови вкладують багато душі та багато роботи. Тут «грає» все: і кухня, і інтер’єр і сервіс», -- говорить ресторатор Марк Зархін.

Шампанерія Х&Х
Адреса: вул.. Лесі Українки, 29
Середній чек: 200 грн
Кухня: хот-доги і хачапурі
Знимка www.myrelax.com.ua

Міське кафе, де представлені три популярні продукти: шампанське, хачапурі та хот-доги. У меню нема супів та всього два салати. Аудиторія – молодь, яка цінує якісну їжу
У закладі працює відкрита кухня, так що можна спостерігати за приготуванням замовлених страв. «Тут найкращі в місті свіжі устриці та чудовий вибір ігристих вин» -- радить ресторатор Вікторія Пархоменко.

Олесько

Гридниця

Адреса: Олеський замок
Середній чек: 250-400 грн.
Кухня: локальна
Знимка grydnycya.virtual.ua

Ресторан розташовано на нижньому поверсі Олеського замку в автентичному інтер’єрі середньовічного підземелля та пропонує клієнтам свою інтерпретацію середньовічної української кухні.
Крім того ресторан спеціалізується на родинному відпочинку, до послуг клієнтів – можливість костюмованих тематичних вечорів, проведення середньовічних весіль та днів народження з традиційними танцями, стрільбою з арбалету та інші розваги.
«Цікавий інтер’єр та не менш цікаві і смачні настоянки власного виготовлення», -- зазначає ресторатор Марк Зархін.

Трускавець

Bellini’s Piano
Адреса: проспект Кобзаря, 1
Середній чек: 400 грн
Кухня: авторська, змішана, середньоземноморська
Знимка truskavets.restorania.com

Цей ресторан розташовано на даху високого будинку з добрим краєвидом та цікавим інтер’єром.
«Сюди їздять вечеряти чимало заможних львів’ян. Їжа без особливих затій, але якісна» -- пояснює ресторатор Марк Зархін.


Ресторан, ТОП-100, Марк Зархін, Вардкес Арзуманян, Андрій Худо, Андрій Садовий 

Немає коментарів:

Дописати коментар