неділю, 22 березня 2015 р.

«Отець Шашкевич попросив мене зробити виставку про отця Вербицького» – Йосип Марухняк

22 березня у Львівському Палаці Мистецтв відкрилась виставка відомого львівського фотохудожника Йосипа Марухняка «Мелодія для нації» присвячена 200-літтю від дня народження автора українського гімну отця Михайоа Вербицького. Це третя персональна фотовиставка Йосипа Марухняка із циклу «Великі ювілеї» -- перша виставка була присвячена ювілею Тараса Шевченка, друга – Маркіяна Шашкевича. Йосип Марухняк розповів мені, що фотовиставки є логічним продовженням одна одної, коли він працював над темою Маркіяна Шашкевича то розумів, що ця тема повинна мати певне продовження: «я багато над цим думав, врешті дійшов висновку,  що отець Шашкевич просить мене зробити виставку про отця Вербицького» -- так у властивій Йосипу Марухняку формі він розповів, як йому прийшла ідея зробити цю виставку. 
Знимка http://www.ri4.lviv.ua/

Над темою Михайла Вербицького Йосип Марухняк працював близько трьох місяців. Протягом цього часу він зробив кілька поїздок у Польщу, у села, які пов’язані з біографією отця Михайла Вербицького. Загалом на виставці представлено 56 світлин, які були обрані фотографом з поміж тисяч кадрів, які були зроблені протягом підготовки виставки.
Між іншим Серед тих, хто прийшов привітати Йосипа Марухняка був і відомий львівський поет та громадський діяч Роман Лубківський який згадав, що поруч із Палацом Мистецтв знаходяться залишки церкви Святого Духа. На його переконання вже давно назріла потреба відбудувати цю знакову для Львова та УГКЦ святиню. (Докладніше про тему відбудови Церкви святого Духа читайте http://lvivreport.blogspot.com/2015/02/blog-post_12.html).

Йосип Марухняк - Член Національної спілки фотохудожників України – НСФУ, художник міжнародної федерації фотомитців AFIAP, член Національної спілки журналістів України, член СОФУ (Світове об’єднання фотографів - українців), учасник та призер міжнародних та всеукраїнських фотовиставок. 


Немає коментарів:

Дописати коментар