суботу, 1 серпня 2015 р.

Про що писали львівські газети у серпні

2 серпня 1946 року, «Вільна Україна»

До Львова привезли пальми з Абхазії

Львівський трест зеленого будівництва завіз до Львова з Нового Афона (Абхазія) 700 штук декоративних пальм.
Ці пальми будуть висаджені в оранжереї Стрийського парку. Взимку ними будуть прикрашені львівські театри, а літом вони будуть в парках міста.

7 серпня 1946 року, «Вільна Україна»

А пальми таки у Львові були. Знимка photo-lviv.in.ua

 
А це вже сучасна пальма у Львові. Знимка ru.wikipedia.org

В Немирові втратили смак до вивчення теорії

В Немирівському районі несерйозно ставляться  до справи марксистсько-ленінського навчання комуністів. Коли зимою в районі дещо робилось, то тепер райком партії і його перший секретар тов. Пинюгін зовсім забули про марксистсько-ленінське навчання комуністів та радянського активу. Досить сказати, що за сім місяців питання теорії ні разу не виносилось на обговорення райкому партії. Партактив району перестав вчитись, а у райкомі партії цього ніби не помічають. Правда тов. Пинюгін намагається доказати, що в Немирові не так то й погані справи в справі теоретичного навчання комуністів.

9 серпня 1946 року, «Вільна Україна»

Там, де не керують хлібозаготівлями

Краковецький район один з перших районів у області почав косовицю хліба . З перших днів жнив у районі розгорнулась молотьба.
Від початку збиральної кампанії минув місяць. Здавалося, що керівники району вживуть усіх заходів до того, щоб одноразово з розгортанням жнив та молотьби забезпечити масове здавання селянами хліба в рахунок хлібопоставок.
Але цього не сталося. Краковецький район ганебно відстає з хлібопоставками. На 5 серпня план хлібозаготівлі тут виконано лише на 6,4 проц.
Чим же пояснити те, що в Краковці так неприпустимо зривається виконання плану хлібозаготівель?
Перш за все тим, що тут керівництво району не забезпечило широкого розгортання масово-роз’яснювальної роботи серед населення по достроковій здачі хліба державі, не мобілізувало партійні, комсомольські та радянські організації на виконання плану хлібозаготівлі

25 серпня 1946 року, «Вільна Україна»

На Львівщині можна вирощувати кавуни, дині, сині баклажани і перець

(Про досвід радгоспу Щирець)

Якось навесні у Львові відбувалася обласна нарада спеціалістів сільського господарства.
Говорили тут про підготовку до весняної сівби. Секретар обкому партії тов. Грушецький, що виступив на нараді, звернув увагу присутніх на те, що Львівська область мусить бути передовою не тільки по вирощуванню зернових, але й інших культур і, зокрема, овочів. Ніяк не можна погодитись, -- говорив тов. Грушецький, -- з думкою деяких людей, що на Львівщині не можна вирощувати прекрасні помідори й перець, смачні кавуни і дині.
Підняте питання було дуже доречниим. Його обговорювали на всі лади. Були висловлювання й такі, що, мовляв, пробували робити це й раніше, та нічого не виходило. Але переважна більшість присутніх на нараді згодилася на тому, що нічого гаяти час, треба починати розводити городину тепер, з цієї весни.

4 серпня 1967 «Вільна Україна»

Чекають… аварії

У Львові по вулиці Галицькій, 10, на подвір’ї височать два чотириповерхові будинки, так звані флігелі. Кілька років тому там жили люди. Але коли до Ленінського райвиконкому надійшов перший сигнал про те, що вони можуть завалитися, всі мешканці з них були відселені. І добре, що це було зроблено своєчасно. Незабаром в окремих квартирах почали обвалюватися стелі, балкони.
Тоді ж у виконкомах міської і районної Рад депутатів трудящих керівні працівники констатували: «Будинки аварійні і підлягають знесенню».
Висновки цілком правильні. Флігелі дійсно треба було негайно розібрати. Та минали роки, а про виконання поставленого завдання ніхто і не думав. Правда у 1966 році з цього приводу у Ленінському райвиконкомі точилося багато різних розмов. Та далі справа не пішла. 
І ось тепер стоять ці два флігелі як пам’ятники безгосподарності. Райкомунгоспівці, боячись, щоб будинки не завалились, з усіх боків підпирали їх великими стопами. Однак гарантії , що цього не станеться, ніхто не дає. А в будинок тим часом прийшли нові господарі – щурі. А такі «сусіди» завдають багато шкоди магазину N3 фірми «Одяг» і громадянам, які мешкають поряд з аварійними будинками.
Виникає запитання: коли ж нарешті працівники Ленінського райвиконкому перейдуть від слів до діла?

19 серпня 1967 «Вільна Україна»

З трудовою перемогою автобусобудівники!

З конвеєра складального цеху ЛАЗу зійшла 40-тисячна машина
Вчора львівські автобусобудівники зібрались на загальнозаводський мітинг, присвячений відкриттю монумента великому вождю і засновникові Комуністичної партії, Радянської держави, вчителю трудящих всього світу – Володимиру Іллічу Леніну.
Ще одну радісну подію відзначив у цей день колектив заводу – з конвеєра складального цеху зійшов 40-тисячний автобус. Це передсвятковий рапорт рідній Батьківщині, трудовий подарунок 50 роковинам Великого Жовтня.
-- Сьогодні, -- сказав у своєму виступі директор заводу О.Ф.Следь, -- колектив львівських автобусобудівників відзначає славну сторінку в житті заводу – з конвеєра складального цеху зійшов 40-тисячний автобус. Порівняно недавно – 10 років тому, завод виготовив першу промислову серію ЛАЗів – всього 300 штук. А сьогодні ми можемо з гордістю сказати – машини з маркою «Львів» курсують по всіх магістралях країни, по багатьох дорогах за рубежем. А до кінця п’ятирічки ми будемо випускати 10 тисяч автобусів на рік. 

6 серпня 1991 року, «За вільну Україну»
В'ячеслав Чорновіл. Знимка www.kryjivka.lviv.ua

Готується осінній наступ

На черговому засіданні ради Львівської обласної організації Української республіканської партії вирішено провести 1 вересня у Львові обласну маніфестацію проти підписання союзного договору. У ній повинні взяти участь усі райони і міста Львівщини. Розпочнеться маніфестація о 15 годині. Вона пройде центральними вулицями Львова і завершиться масовим мітингом біля оперного театру.
Водночас рада ЛОО УРП прийняла рішення про масовий виїзд у Київ 15 вересня для участі у загальноукраїнській маніфестації. Мета її така ж – не допустити підписання нового союзного договору.

20 серпня 1991 року, «За вільну Україну»

Львів, 19 серпня

Вже з самого ранку, довідавшись про путч у Москві, до обласної ради поспішили народні депутати України, депутати місцевих рад.
Голови Львівської обласної Ради В’ячеслава Чорновола на місці не було. Вчора о 14 годині він прибув із Запоріжжя до Києва. У другій половині дня В’ячеслав Чорновіл передзвонив до першого заступника голови Львівського облвиконкому Степана Давимуки. Він повідомив, що мав намір взяти участь у роботі Президії Верховної Ради України. Але його на це засідання не допустили. Воно почалося без кворуму. В’ячеслав Чорновіл розцінив виступ Леоніда Кравчука по телебаченню як обтічний і невизначений.


Немає коментарів:

Дописати коментар