вівторок, 23 червня 2015 р.

Топ-9 місць Львівщини, де варто провести вихідні

3. Врешті ми добрались до трійки найцікавіших, на нашу думку туристичних міст та місць Львівщини. На третьому місці у нашому рейтингу пара Золочів – Гавареччина.
Звісно, головна принада Золочівщини – Золочівський замок. Як і Жовківський замок він, свого часу був власністю королів Речі Посполитої Собєських. А будь-який королівський замок не терпить поспіху. Надто, коли в ньому є Китайський палац. А це одразу нагадує про чайну церемонію з усіма її ритуалами. Одне слово, коли ви вже потрапили у Золочів, то краще вже нікуди не поспішати та добре обдивитись це невелике, але симпатичне місто. Адже крім замку тут ще є Церква Воскресіння Христового (17 ст.), костел Вознесіння Господнього (18 ст) та низка інших пам’яток.




Золочівська твердиня. Знимка rk-ukraina.com

Як у туристичному місті у Золочеві є де зупинитись на ніч. Тут є і готелі, і ресторани. Наприклад, один з готелів розташований за якихось 500 метрів від центру міста і має 14 номерів. Щодо харчування, то тут є власний ресторан на 200 місць з українською та європейською кухнею – чотири зали, причому 2 з них – малі, так що почуватиметеся затишно.
А вже наступного дня ви матимете багатий вибір. Наприклад, поїхати у невеличке село Гавареччина.
Центр керамічного промислу -- Гавареччина. Знимка uk.wikipedia.org

Власне основна принада цього села – чорна задимлена кераміка. Це унікальна можливість побачити як шматок глини перетворюється у філіжанку чи глечик.

2.Донедавна Самбір не мав статусу туристичного міста. Однак у місті направду велика кількість пам’яток, добре сполучення зі Львовом і непогано розвивається інфраструктура гостинності. Тож зараз це одне з найцікавіших міст для подорожувальників. Саме тому, на нашу думку, Самбір разом із селом Кульчиці цілком заслуговує на друге місце у нашому рейтингу.
Місто закоханих -- Самбір. Знимка lyoshko.livejournal.com

Самбір можна назвати містом закоханих – саме тут, у церкві Різдва Пресвятої Богородиці знаходяться мощі святого Валентина. Тож одного цього достатньо, аби спеціально приїхати до міста на Дністрі. Але насправді у Самборі можна провести більше часу – пам’яток архітектури тут вистачає. Оглядини міста все ж варто розпочати з підйому на міську ратушу. Єдине, що ви звідти не побачите – це підземні ходи, які починаються з ратуші. Однак чи є вони насправді – невідомо, адже це – одна з міських легенд. А ще Самбір – це місто, де народився геніальний український режисер Лесь Курбас. Щоправда він провів тут тільки перші місяці свого життя, однак самбірчани пишаються своїм земляком – у помешканні, це трапилась ця визначна подія працює музей режисера. Увечері у місті можна відвідати концерт органної музики. Насправді Самбір вартує того, аби там провести вихідні – аби не поспішати до Львова можна зупинитись у центрі міста в готелі «Імперіал». Як і у більшості галицьких міст у Самборі ви не залишитесь голодними. Наприклад поїсти можна у ресторані «Каштан», який знаходиться у центральному місткому парку. Втім, якщо дозволяє час, то тему обіду можна поєднати з… відвідинами зоопарку. Щоправда для цього доведеться все ж виїхати за межі Самбора у сусіднє село Стрілковичі де є ресторан «Гостинний двір». Тут вас не лише смачно нагодують, а й покажуть страуси ну ферму та міні-зоопарк, оскільки власник цього закладу є водночас і власником звіринця.
"Попереду -- Сагайдачний" -- батьківщина гетьмана Кульчиці. Знимка iloveukraine.com.ua

А вже наступного дня сміливо вирушайте у село Кульчиці – батьківщину гетьмана Івана Сагайдачного.

1. А лідером нашого рейтингу, поза сумнівом є ідеальне місто Жовква. Ця фраза вжита не випадково, адже свого часу воно будувалось як ідеальне місто. Про те, чому варто приїхати у Жовкву довго розписувати не будемо. Скажемо тільки, що за кількістю пам’яток архітектури у Львівській області вона поступається лише Львову. Ну а щодо якості цих пам’яток, то найпереконливішим є той факт, що одна з них – церква святої Трійці - увійшла до Списку Світової Спадщини ЮНЕСКО. Втім, найбільше туристів приваблює все ж не вона, а Жовківський замок – колишня резиденція польських королів. Ну а навколо нього – чимало інших пам’яток архітектури. Тобто подивитись у Жовкві є на що.
Ідеальне місто Жовква. Знимка tsn.ua

Звісно, можна повернутись увечері до Львова, адже це якихось 25 кілометрів. А можна і залишитись на ніч в готелі - тут є навіть тризірковий (ціна 2-місного номера близько 300 грн). Щодо харчування – звісно, це можна зробити в обидвох названих готелях, де є власні ресторани. Однак є й інші варіанти, наприклад кафе. До речі, у Жовкві місцева Укоопспілка випускає газовану воду у старих совіцьких пляшках – «Дюшес» та інші пам’ятні з дитинства смаки. 
У Крехові немає суєти. Знимка ua-travel.info

Ну а вже наступного дня, як ви відпочинете у Жовкві, варто завітати у Крехів. Звісно для того, щоб побувати у місцевому монастирі.

Oкремо ми вирішили винести одну з найцікавіших пар містечок Львівщини для відпочинку – Олесько та Підгірці. Якщо у всіх інших парах чітко зрозуміло, яке місто ставити на перше місце, а яке – на друге, так би мовити в доповнення, то тут є проблема – Можна спочатку гайнути в Олесько, а потім у Підгірці, а можна і навпаки. І там, і там є чудові замки. 
Олеський замок тривалий час був одним з основних символів Львівщини.
Неприступна твердиня Олеський замок. Знимка 101km.co.ua


Обома замками опікувався вже покійний Борис Возницький, який, на жаль, не встиг довести Підгорецький замок до такого ж блискучого стану, як у випадку з Олеським. Можливо, тому, що Олеським замком він зумів зайнятись набагато швидше. Підгорецький замок, між іншим, можна бачити в окремих сценах улюбленого фільму «Дартаньян і три мушкетери». Щодо харчування, то можна сміливо вирушати в Олеський замок - у замку працює ресторан «Гридниця». Власне, Олесько з Підгірцями сміливо могли б претендувати на перше місце, якби не одне прикре але: нам так і не вдалось знайти ані в цих населених пунктах якогось бодай більш-менш пристойного готельчика. Якщо у вас є автомобіль – це не буле проблемою, натомість, якщо ви не маєте власного транспорту, то дорога може забрати досить тривалий час.
Підгірці Знимка mydim.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар