середу, 10 червня 2015 р.

В Україні запровадять 5-бальну систему оповіщення сходження снігових лавин

Літній період, коли у Карпатах зазвичай менше туристів служби, які мають стосунок до порятунку туристів використовують для того, щоб підготуватись до наступного зимового сезону, головна небезпека якого – снігові лавини. Зараз львівські метеорологи, рятувальники та гірські провідники готуються до запровадження міжнародної 5-бальної системи оповіщення про ризик сходження снігових лавин, а допомагають їм у цьому їх колеги рятувальники із Польщі та Словачини, які розповідають як саме визначати небезпеку сходження лавин, як мають діяти туристи, які потрапили у ризиковану зону і як краще проводити рятувальні операції. Заступник директора Львівського гідрометеоцентру Світлана Колодко розповіла, що найнебезпечнішими з точки зору сходження снігових лавин є Івано-Франківська та Закарпатська області, натомість на Львівщині за весь час її роботи у Львівському гідрометеоцентрі (з 1975 року) не було зареєстровано жодної великої снігової лавини.
Зниимка karpatnews.in.ua

За словами начальника сніголавинної станції Михайла Довганюка для того, щоб успішно передбачати небезпеку сходження лавин потрібно деяке додаткове обладнання. Він зазначив, що ціна питання є достатньо невисокою – для переобладнання його станції потрібно якихось 100-200 тисяч гривень, при тому, що у Львівській області є лише дві сніголавинні станції.
І хоча у Львівській області небезпеки сходження великих лавин немає, однак рятувальники кажуть, що часто їм доводилось відкопувати людей, яких накрило невеликими сніговими лавинами, коли глибина снігу, який вкривав людину була лише один метр. Особливо небезпечними вважаються популярні серед туристів гори Парашка, Високий Верх та південні схили гори Пікуй. 

Немає коментарів:

Дописати коментар