пʼятницю, 12 червня 2015 р.

У Львові письменники з 4 країн протягом місяця читатимуть свої твори

4 липня Львів вперше долучиться до Місяця авторського читання – це є найбільший літературний фестиваль Центральної Європи. Справа у тому, що цього року Україна стала спеціальним гостем цього фестивалю, тому у ньому найширше будуть представлені як відомі українські письменники, серед яких Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Оксана Забужко так і молоді письменники. Найцікавішими авторами з інших слов’янських країн є Ришард Криницький з Польщі, Міхал Айваз з Чехії та словак Марош Крайняк – розповів Григорій Семенчук, системний директор Форуму видавців у Львові – саме ця організація стала організатором з українського боку.
Знимка dailylviv.com

Власне головна особливість цього фестивалю полягає у тому, що він відбуватиметься одночасно у містах Брно, Кошице, Острава, Вроцлав та Львів – письменники постійно курсуватимуть між цими містами влаштовуючи там авторські читання у парі українським автором та письменником з Польщі,Чехії чи Словаччини. Григоія Семенчук розповів, що вибір цих міст був не випадковий: це другі міста у своїй країні які,водночас, відіграють значну роль у культурному житті.
Що дуже важливо – із творчістю іноземних авторів, у тому числі і українських у кожній з цих держав зможуть знайомитись і своєю рідною мовою: перед початком кожного заходу слухачам роздаватимуть невеличкі збірки авторів відповідно українською, польською, чеською чи словацькою мовами, залежно від того, в якому місті відбуватимуться виступи.
Більшість львівських заходів літературного фестивалю відбудеться у приміщенні мистецького об’єднання «Дзига»
Літературний фестиваль Місця авторських читань був започаткований 16 років назад чеським видавництвом «Vetrne mlyny», тобто «Млин» і кожного року одна з країн бере участь в якості почесного гостя, раніше такими гостями були Франція, Канада, Білорусь, Словенія, Німеччина.

Немає коментарів:

Дописати коментар