пʼятницю, 19 червня 2015 р.

Василь Вовкун поставив у Варшаві «Весілля Фігаро»

Одна з найпопулярніших опер Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро» отримала нове прочитання, цього разу у виконанні головного режисера Львівської Опери Василя Вовкуна. Справа у тому, що цими днями на сцені Варшавської камерної опери пройшов 25-й за ліком Моцартівський фестиваль на який було запрошено українського режисера. Василь Вовкун після повернення з Варшави розповів, що він представив на суд польського глядача оперу «Весілля Фігаро». І хоча він не перший оперний режисер, який береться за постановку Моцарта, однак знайшов своє, сучасне прочитання класичної постановки. Василь Вовкун розповів, що ця опера базується на класичному любовному трикутнику, однак у його версії граф по справжньому закохується у Сюзанну, і коли він дізнається, що Фігаро вдалось його обдурити, то арія графа звучить особливо драматично. Також Василь Вовкун зазначив, що у його постановці є дуже багато пластики, при цьому вона має так би мовити іспанське коріння, адже дія відбувається у Севільї. Всі співаки, які були задіяні в опері – поляки, переважно це солісти Варшавської камерної опери, також було запрошено кілька виконавців з інших польських оперних театрів. 
Знимка zbruc.eu

І хоча українські режисери іноді ставлять вистави в країнах Європи, досі ніхто з них не ставив опери. Василь Вовкун каже, що вже у грудні має намір привезти поставлену у Варшаві оперу «Весілля Фігаро» до Львова.
Також він поділився планами, які вже у наступному сезоні планує втілити Львівська опера. Зокрема у театрі хочуть поставити оперу Джузеппе Верді «Отелло». У Львівській опері хочуть працювати над тим, щоб ширше представити творчість Моцарта в своєму репертуарі. зокрема започаткувати власний моцартівський фестиваль, однак назвати його на честь сина Моцарта Ксавера, який тривалий час жив у Львові.

Немає коментарів:

Дописати коментар