четвер, 1 жовтня 2015 р.

Про що писали львівські газети у жовтні

2 жовтня 1946 року, «Вільна Україна»

Пам’ятник В.І.Леніну

В гарному скверику в центрі міста будується пам’ятник В.І Леніну. Ще в перший рік після визволення Яворівського району від німецько-фашистських загарбників населення міста вирішило вшанувати пам’ять творця і організатора нашої радянської держави. Місцевий скульптор тов. Водоп’янов, який працює тепер в обласних скульптурних майстернях взявся в скульптурі створити величезний образ вождя.


Знимка www.skyscrapercity.com (2)

5 жовтня 1946 року, «Вільна Україна»

Як «будують» гідростанцію в Буську

Ще в січні на річці Буг, поблизу районного центру, побували інженери з Львівського міжобласного тресту «Укрсільелектро» і разом з районним керівництвом вирішили саме тут будувати електростанцію. Був складений кошторис на спорудження греблі з підйомними щитами, канави довжиною в 120 метрів з водорегулюючими пристосуваннями, приміщення для гідротурбін потужністю в 120-140 кінських сил та генераторів в 80-100 кіловат. Проект взялись виготовити архітектурно-проектна контора «Львівпроект».
З весни на будівельній ділянці почалися земляні роботи та заготівля лісоматеріалу. Селяни з навколишніх сіл радо йшли на будівництво, нова електростанція стала справді народним будівництвом. Та творчої енергії у керівників району вистачило тільки на кілька тижнів. Як тільки почалися польові роботи про будівництво електростанції в районі забули. З заготовленого лісоматеріалу на будівельний майданчик завезли 20-30 кубометрів, а решта залишилася у лісі і його там розкрадають. Зовсім припинилися земляні роботи.

11 жовтня 1967 року, «Вільна Україна»

У Львівському обласному комітеті народного контролю

Суворе стягнення і грошове нарахування в розмірі 200 карбованців комітет наклав на директора Ходорівського заводу пральних машин т. Шварца. Це підприємство систематично не справлялось із своїми зобов’язаннями по кооперації. Так план постачання продукції Кам’янець-Подільському електромеханічному заводу виконано на 30 процентів, Ждановському заводу пральних машин – на 51 процент. Це викликає на підприємствах напруження в роботі, неритмічність.
Ходоровці допускають брак у виготовленні продукції, яку вони поставляють підприємствам за договорами. Лише за вісім місяців вони сплатили за браковану продукцію 1941 карбованець штрафу.

Знимка www.istpravda.com.ua

17 жовтня 1967 року, «Вільна Україна»

Вісім відписок

Колгоспник, інвалід першої групи Вітчизняної війни М.С.Коваль ще у жовтні 1960 року звернувся до Кам’янко-Бузького райвиконкому з просьбою допомогти йому купити у с. Сілці будиночок. У заяві Михайло Степанович підкреслював, що його стара хата «стала вже зовсім непридатною і скоро завалиться».
Кому-кому, а воїнові, який пролив кров за вітчизну, треба було в першу чергу піти назустріч – допомогти поліпшити житлові умови сім’ї. Але виконуючий обов’язки голови райвиконкому О. Новиков не вникнувши глибоко в суть справи, дав тов.. Ковалю таку казенну відповідь:
«Виконком районної Ради повідомляє вас, що колгосп ім. Шевченка не має можливості продати Вам цей будинок, так як він призначений для інших потреб…»

17 жовтня 1991 року, «За вільну Україну»

На золоті сидимо

Золото в Україні, золото в Карпатах, зокр5ма на Закарпатті… Скрізь уже знають, чекають, сподіваються (може й заживемо колись, а хоч діти наші?)…Та я не про золото, а про… мінеральну воду, якої в нас ой-ой! А в деяких кап країнах, з якими зараз інтенсивно беремо приклад, мінералку цідять на грами. Отак.
То коли ж наші владоможці зрозуміють, що вони сидять  у буквальному розумінні – на золоті, а з тої водички можна «наклепати» стільки доларів… Невже хтось із заїжджих підприємців перехопить у нас ініціативу? Гірко. А все впирається в будівництво одного-двох скляних заводів (сировина – сода і пісок), щоб виробляти склотару, попросту – пляшки в експортному виконанні. І… потік ешелонів за кордон. Горяни у ній ноги миють, на камені стоячи… Ото був би бізнес!

26 жовтня 1991 року, «За вільну Україну»

На брифінгу в обласній раді

Степан Давимука – перший заступник голови облвиконкому: основним питанням в економіці сьогодні є створення таких структур, які були б життєздатними в умовах рнку.
Прийнято рішення про створення на базі виробничого об’єднання “Сірка» регіональної асоціації виробників та споживачів сірки з центром у Львові. Її очолить Віктор Подолян. Асоціація об’єднає 38 підприємств з України, Прибалтики, Росії, Білорусії.
В облвиконком надходить інформація про вивезення за межі України військової техніки, планується вивезти з частин ПрикВО тактичну ядерну зброю. Уряд республіки надіслав телеграми командуючим округами, розташованими на території України, про недопустимість таких дій.

Немає коментарів:

Дописати коментар