четвер, 8 січня 2015 р.

Коляда під зірками

Центром Львова пройшли звіздарі
Великі та маленькі, рухомі й такі, що не обертаються навколо осі, але неодмінно яскраві та барвисті різдвяні зірки сьогодні заполонили центральні вулиці Львова. Близько трьохсот учасників традиційного Фестивалю звіздарів подарували львів’янам та гостям міста неповторне дійство. Вони вишикувалися у святкову колону біля церкви Пресвятої Євхаристії (колишнього Домініканського костелу), далі з колядуванням, музикою, численними вертепами вирушили на площу Ринок, відтак на площу Яворського, де напередодні встановили ще один різдвяний символ – дідух, а вже звідти на проспект Свободи, де пройшли «стометрівкою», де зараз вирує святковий ярмарок, до майдану перед Львівською оперою, на якому стоїть головна міська ялинка. 
Знимка: lviv.vgorode.ua

І вже тут свято досягло апогею з колядками у виконанні професійних артистів, серед яких Назар Савко та хор «Вірли». Годі й казати, що ця подія збирає дуже багато львів’ян і туристів, які спостерігають за дійством, фотографують та фільмують кожен крок святкової колони.
Ось так ця хода рухається вулицями міста:

Цей фестиваль зазвичай організовують другого дня Різдва, 8 січня. Тут можна побачити зірки-«ветерани», які нагадують про події, що відбувалися в місті. Одну з них виготовили 2012 року з нагоди футбольного чемпіонату «Євро-2012». Водночас у цій ході можна побачити нові різдвяні зірки, серед них є й мистецькі відгуки на трагічні події в Україні. Львівська художниця Оксана Добош цього року представила на фестивалі чотири нові роботи, однак найцікавішою з-поміж них стала різдвяна зірка, присвячена пам’яті Небесної сотні.
Пані Оксана розповіла, що виготовляє різдвяні зірки вже 9 років, свого часу її полонила надзвичайна енергетика цих зовні простих художніх виробів.

Немає коментарів:

Дописати коментар